ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: Πένθος στις ένοπλες δυνάμεις - Εκτός κινδύνου ο τέταρτος

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: Πένθος στις ένοπλες δυνάμεις - Εκτός κινδύνου ο τέταρτος

Δύο επαγγελματίες οπλίτες Πεζικού και ένας οπλίτης θητείας, έχασαν τη ζωή τους στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης, στο πεδίο βολής του Ελληνικού Στρατού, στις Γλαφυρές Μαγνησίας, όταν κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων Πεζικού, με όλμους 81 χιλ, διερράγη ο σωλήνας όλμου, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά και ένας 30χρονος υπολοχαγός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Πηγές του νοσοκομείου ανέφεραν ότι ο αξιωματικός είναι εκτός κινδύνου, με τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα εξωτερικά. Ο υπολοχαγός υπεβλήθη σε εγχείρηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι έφερε επιφανειακό τραύμα στους μυς της κοιλιακής χώρας από θραύσμα.

Η νέα αιματηρή τραγωδία στις ένοπλες δυνάμεις βύθισε στο πένθος τη χώρα μας λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την πολύνεκρη καραμπόλα.

Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και έδωσε εντολή στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Λαμπρόπουλο και στον αρχηγό ΓΕΣ Χρίστο Μανωλά να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν την Τρίτη τα ονόματα των τριών νεκρών από το τραγικό δυστύχημα το μεσημέρι στο Πεδίο Βολής του Βόλου. Πρόκειται για τους ΕΠΟΠ, λοχία Γιώργο Ορφανίδη, 33 ετών και λοχία Αναστάσιο Μεζαλά, 34 ετών και τον 19χρονο δεκανέα Φώτη Ανδρικόπουλο.

Μάλιστα, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στο δεκανέα, που επρόκειτο να απολυθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Καθώς επρόκειτο να απολυθεί ο λοχαγός του 19χρονου, του πρότεινε να μη λάβει μέρος στην άσκηση, ωστόσο ο νεαρός προτίμησε να κάνει τη βολή στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών και μετά να πάρει την άδεια απόλυσης...

Οι σοροί των άτυχων ανδρών μεταφέρθηκαν στη Λάρισα με δυο ασθενοφόρα. Η σορός του 19χρονου δεκανέα στην οποία διενεργείται νεκροψία - νεκροτομή θα μεταφερθεί με C130 στον Άραξο και από 'κει στον τόπο καταγωγής του το Πετρωτό Αχαΐας, όπου την Τετάρτη θα γίνει η κηδεία του.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στράτου Χρίστος Μανωλάς ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη προανάκριση και ΕΔΕ και εκτίμησε ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί κάτω υπό ποιες συνθήκες εξερράγη ο όλμος. Οι ειδικοί πραγματογνώμονες που επισκέφθηκαν το στρατόπεδο Γλαφυρών Βόλου έχουν αφήσει για την ώρα ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πιθανότερη αιτία της έκρηξης είναι η αστοχία υλικού και όχι κάποιος λάθος χειρισμός από τους τρεις στρατιώτες.

Η έκρηξη φαίνεται ότι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια άσκησης, στο κοντινότερο πεδίο βολής από το στρατόπεδο, την ώρα που οι τρεις άνδρες επιχειρούσαν να γεμίσουν με βλήμα τον όλμο και να πυροδοτήσουν.

Οι στρατιωτικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν το πώς έγινε η έκρηξη στο ολμοβόλο.

Σε κάθε τέτοια άσκηση με ρίψη βλημάτων από όλμο, δίπλα από τον σωλήνα που ρίχνει το βλήμα πάντα υπάρχουν τρία άτομα. Ο ένας είναι ο σκοπευτής, ο άλλος γεμίζει με βλήματα και ο άλλος είναι ο βοηθός.

Πάντα, πίσω τους κάθεται ένας αξιωματικός και εποπτεύει τις ρίψεις που γίνονται, συνήθως σε δύο ή τρεις σωλήνες. Αυτός ήταν και ο μόνος που σώθηκε και δεν σκοτώθηκε.

Από την επιτόπια έρευνα προέκυψε ότι τα πυρομαχικά ήταν ελληνικής κατασκευής του 1985.

Αυτοί είναι οι τρεις στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο Βόλο

mezalas

O λοχίας Α. Μετζάλας ήταν κάτοικος Βόλου, με καταγωγή από Αθήνα, παντρεμένος και πατέρας ενός βρέφους 9 μηνών.

Ο λοχίας Γεώργιος Ορφανίδης ήταν κάτοικος Βόλου, με καταγωγή από τις Σέρρες, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 4,5 και 2,5 χρονών.

orfanidhs

Τέλος, ο οπλίτης Φώτης Ανδρικόπουλος είχε καταγωγή από την Αχαΐα, και επρόκειτο να απολυθεί στις 20 Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 19χρονος είναι γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

12

Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ για το πολύνεκρο δυστύχημα

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την 07 Οκτωβρίου 2014, περί τις 13:30, στο Πεδίο Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ» Μαγνησίας, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλιοστών, διερράγη ο σωλήνας του όλμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Γ.Ο. 33 ετών, του Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Α. Μ. 34 ετών και του Δεκανέα (ΠΝ) Φ.Α. 19 ετών και τον βαρύ τραυματισμό του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών.

Ο τραυματίας Αξιωματικός διεκομίσθη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Επί τόπου έχουν μεταβεί ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές.

Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων».

Με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των στρατιωτών

Το «τελευταίο αντίο» αναμένεται να πουν σήμερα φίλοι και συγγενείς των άτυχων στρατιωτών, οι οποίοι θα κηδευτούν με στρατιωτικές τιμές.

Συγκεκριμένα, η κηδεία των ΕΠ.ΟΠ λοχίων Γιώργου Ορφανίδη, 33 ετών και Αναστάσιου Μεζαλά, 34 ετών, θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρόντος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χρίστου Μανωλά.

Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος θα κηδευτεί στις 16:00 στο Πετρωτό Αχαΐας. Στην κηδεία του θα παραβρεθεί ο Πρώτος Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η σορός του άτυχου νέου, που υπηρετούσε τη θητεία του και βρισκόταν λίγο πριν την απόλυση, μεταφέρθηκε με C-27 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας στον Άραξο και στη συνέχεια οδικώς μεταφέρθηκε στο Πετρωτό.


Κάρολος Παπούλιας: "Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί"

«Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών μας, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη όλων μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Αβραμόπουλος: "Τα τρία παλικάρια μας έπεσαν στο καθήκον"

Την οδύνη και τη συντριβή του για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πεδίο Ασκήσεων των Γλαφυρών Βόλου εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τονίζοντας ότι τα αίτια του πρωτοφανούς δυστυχήματος διερευνώνται.

«Εκφράζω την οδύνη και την συντριβή μας για το ατύχημα που στοίχισε την ζωή των τριών τριών παλικαριών μας σε ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα του οποίου τα αίτια διερευνώνται. Πέρα από την συντριβή οι ένοπλές δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Πενθούν και οι οικογένειές τους. Δεν είναι μόνοι, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα και βεβαίως και εμείς. Διερευνώνται τα αίτια γιατί αιφνιδιαστήκαμε από αυτό που συνέβη και πιστεύω ότι η έκβαση της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη».

«Αυτά τα παιδιά έπεσαν στο καθήκον που δεν εκτελείται μονάχα την ώρα που σε χρειάζεται η πατρίδα αλλά και αυτές τις στιγμές που τα παλικάρια μας εκπαιδεύονται για να είναι έτοιμα. Τους αποδίδουμε πέραν από το σεβασμό και την τιμή που τους αναλογεί» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, από τη διάρρηξη του σωλήνα του όλμου τραυματίστηκαν θανάσιμα τρία άτομα. Πρόκειται για τους Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γεώργιος Οργανίδης ηλικίας 33 ετών, τον επίσης λοχία Αναστάσιο Μετζάλα ηλικίας 34 ετών καθώς και τον δεκανέα (ΠΝ) Φώτη Ανδρικόπουλο ηλικίας 19 ετών. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά και ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κωνσταντίνος Βακάλης 30 ετών και έχει διακομισθεί στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Δίκτυο ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος: «Να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά»

Να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με αφορμή το τραγικό γεγονός των τριών νεκρών, ζητά το Δίκτυο ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος- Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «από την πρώτη στιγμή της 20χρονης πορείας του Δικτύου ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος απαιτούμε την απαγόρευση των ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Όμως οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, γράφουν τις εκκλήσεις μας στα παλιά τους τα παπούτσια.

Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Αβραμοπουλου, επανέφερε την κλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του success story και οι ανάγκες του «θεαθήναι», για να βγάλουν φωτογραφίες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εθνικής άμυνας, χωρίς να υπολογίζουν το τεράστιο οικονομικό κόστος, χωρίς να υπολογίζουν τα τεράστια οικολογικά εγκλήματα και την επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, αλλά κυρίως περιφρονώντας τους κινδύνους θανατηφόρου ατυχήματος και τις ζωές των ίδιων των στρατιωτών και στελεχών. Τώρα μαζεύουμε νεκρούς και κομματισμένους συναδέλφους από τα πεδία βολής.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών και στρατιωτικών υπευθύνων, δεν μπορούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους. Φτάνει πιο ο εμπαιγμός των προσχηματικών ΕΔΕ.

Πρέπει τώρα να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Απαιτούμε τώρα την παραίτηση του συνόλου της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων που βαρύνονται ηθικά και υλικά με αυτό το τεράστιο έγκλημα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των νεκρών συναδέλφων».

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Βόλο: Έντονος προβληματισμός για την κατασκευή των πυρομαχικών

Τραγωδία στο Βόλο: Αυτοί είναι οι τρεις στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους (pics)

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: Εκτός κινδύνου ο 30χρονος υπολοχαγός

Τραγωδία στο Βόλο: Τρεις νεκροί οπλίτες από έκρηξη όλμου σε στρατόπεδο

Τραγωδία στο Βόλο: Στο σημείο μεταβαίνουν ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο υφυπουργός Άμυνας

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: ΕΔΕ από τις στρατιωτικές Αρχές

Τραγωδία στο Βόλο: Ιατροδικαστές στο σημείο της έκρηξης

Έκρηξη όλμου στο Βόλο: Γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ο άτυχος 19χρονος

Έκρηξη όλμου στον Βόλο: «Να απαγορευτούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά»

Τραγωδία στο Βόλο: Με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των στρατιωτών