ΕΛΛΑΔΑ

Κατάληψη στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών

Κατάληψη στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών

Υπό κατάληψη τελεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ από ομάδα αντιεξουσιαστών

25 άτομα μπήκαν στο κτήριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρωί της Δευτέρας 30 Μαρτίου και αφού έδιωξαν τους υπαλλήλους προχώρησαν σε κατάληψη.

Η ομάδα αντιεξουσιαστών ανάρτησε πανό, με αιτήματα που αφορούν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' του λεγόμενου "τρομονόμου" και την απελευθέρωση κρατουμένων για τρομοκρατία.

Στην κεντρική είσοδο του κτηρίου το πανό που γράφει «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ».

image 30 03 15 11 58 1

Περιμετρικά της Πρυτανείας βρίσκονται δυνάμεις ΜΑΤ, ενώ κλειστή είναι η Ρήγα Φεραίου. Ακόμα ένα πανό ανάρτησαν λίγο πριν τις 12, οι αντιεξουσιαστές κάτω από την ελληνική σημαία του κτηρίου, που αναφέρει «Νίκη στην απεργία πείνας των κρατουμένων»

Να "πράξουν τα δέοντα" έχει ζητήσει εγγράφως η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις Αρχές, προκειμένου να λήξει η κατάληψη που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο ΕΚΠΑ.

Η πρυτανεία του ιδρύματος είχε επικοινωνία τόσο με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, όσο και με τις εισαγγελικές Αρχές.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο, είναι έτοιμες να παρέμβουν αν δεν αποχωρήσουν οι καταληψίες από το κτήριο μέχρι την ώρα της προθεσμίας που έδωσε ο εισαγγελέας.

Διαβάστε την ανακοίνωση για τη σημερινή κατάληψη στην Πρυτανεία

Στις 2/3 ξεκίνησε η απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων και αγωνιζόμενων εντός των φυλακών.

Μια συλλογική μαχητική δράση ενάντια στην "αντιτρομοκρατική σταυροφορία"και το ειδικό κατασταλτικό/νομικό πλαίσιο που έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια ως μονιμοποιημένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Οι κρατούμενοι, με τη διαφορετικότητά τους, θέτουν τα αιτήματα και μαζί με το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης παλεύουν συγκεκριμένα για:

Κατάργηση ειδικής "αντιτρομοκρατικής" νομοθεσίας και συγκεκριμένα τους νόμους περί τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης(όμοι 187,187Α)
Κατάργηση ειδικών κατασταλτικών νόμων (κουκουλονόμος)
Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' που αποτελούν την ολοκλήρωση του καθεστώτος εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων
Οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA σαν αποδεικτικό μέσο
Την άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού που παρά το 98% αναπηρίας του εξοντώνεται συστηματικά εδώ και 13 χρόνια από το κράτος
Την άμεση απελευθέρωση των συγγενών των μελών της ΣΠΦ
Οι κρατούμενοι με τον αγώνα τους στήνουν ένα συλλογικό ανάχωμα στην εγκληματοποίηση της πολιτικής δράσης,στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, στην κατασταλτική λαίλαπα που στοχεύει και εξοντώνει όποιον σηκώνει κεφάλι.Γι' αυτό και η απεργία πείνας των κρατουμένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα και του αύριο. Γιατί οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι αιχμάλωτοι του πολέμου ενάντια στο κράτος και κεφάλαιο και συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα αυτού.

Σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, 28η ημέρα απεργίας πείνας, προχωράμε στην κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας.Το εγχείρημα αυτό είναι βγαλμένο από το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κέντρο αγώνα οργάνωσης και συσπείρωσης όσων στέκονται στο πλάι των κρατουμένων απεργίας πείνας.

Σε καμιά περίπτωση δεν αγνοούμε το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου που καταλαμβάνουμε. Αντίθετα, αναγνωρίζουμε το ρόλο που έχει νοηματοδοθεί ιστορικά στα δημόσια κτίρια ως κέντρα κοινωνικού αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση.

Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες να εντείνουν και να διευρύνουν το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εντός των τειχών.

Ήδη πολλοί εκ των απεργών πείνας νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση υγείας, με πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη ζωή τους.

Ο αγώνας για το γκρέμισμα των φυλακών και την κατάργηση κάθε μορφής εγκλεισμού συνεχίζεται.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ

Συνέλευση της κατειλημμένης Πρυτανείας στις 20:00.

Κατάληψη Πρυτανείας

Σχετικές ειδήσεις