ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά - Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία (photos - video)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά - Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία (photos - video)

Με άγριες διαθέσεις έχει κάνει την εμφάνισή του ο χειμώνας σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοι των οποίων έχουν ήδη ξεχάσει τις διακοπές και τα μπάνια και δίνουν άνιση μάχη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε κατάκτηση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, πολλά προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Σφακιά, Γύθειο και Καβάλα.

Η κακοκαιρία μπορεί να υποχώρησε σήμερα Σάββατο (26/9) όμως μετά τη χθεσινή 12ωρη βροχόπτωση τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην Κεφαλονιά είναι πάρα πολλά και οι κάτοικοι προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν.

Αντιμέτωποι με τις καταστροφές που άφησε πίσω της σε οδικό δίκτυο, σπίτια και καταστήματα, η κακοκαιρία που «χτύπησε» τη δυτική Ελλάδα το μεσημέρι της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται μια ημέρα μετά οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς.

Η βροχή συνέχισε να πέφτει, με πολύ μικρότερη ένταση, όλο το βράδυ και το πρωί βρήκε τους πολίτες και τα συνεργεία να προσπαθούν να μαζέψουν τους τόνους λάσπης που είχαν «σκεπάσει» το νησί και να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες που είχαν πέσει στις κατολισθήσεις, οι οποίες έκλεισαν πολλούς δρόμους.

Το θετικό είναι ότι έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού η ηλεκτροδότηση, η οποία είχε διακοπεί για περίπου τέσσερις ώρες χθες.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα inkefalonia.gr, στην περιοχή Δράπανο η κατάσταση είναι δραματική, καθώς τόνοι λάσπης, μπάζων και πέτρας έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές και τα υπόγεια των σπιτιών. Συνεργεία, δουλεύουν για να μπορέσουν να καθαρίσουν την περιοχή, ωστόσο ο όγκος της λάσπης και της πέτρας που έχει κατέβει είναι τόσο μεγάλος που δυσκολεύει την κατάσταση.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Το αίτημα ώστε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το έστειλε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, χθες το βράδυ», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και στην συνέχεια επεσήμανε ότι «σε εκκρεμότητα πλέον είναι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Από το πρωί σήμερα έχουν αρχίσει οι αιτήσεις αποζημιώσεις. Οι επαγγελματίες του νησιού, που οι επιχειρήσεις τους, επλήγησαν από την κακοκαιρία κάνουν τις αιτήσεις σου στην Περιφέρεια ενώ σε όσους έχουν πληγεί οι κατοικίες τους κάνουν αιτήσεις στο Δήμο Κεφαλονιάς».

Η κ. Θεοπεφτάτου συμπλήρωσε ότι «από την πρώτη στιγμή, όλοι οι μηχανισμοί της πολιτείας διαχειρίστηκαν άψογα τα προβλήματα από την κακοκαιρία και γι' αυτό δεν υπήρξαν τραυματισμοί».

Παράλληλα, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μίλησε για την κατάσταση της Κεφαλονιάς και ο αντιδήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κεκάτος, ο οποίος επεσήμανε ότι «υπάρχουν προβλήματα σε επιχειρήσεις και σε σπίτια αλλά κύριο μέλημα των αρχών ήταν να μην κινδυνεύσει κανένας πολίτης».

«Όλοι οι δρόμοι του νησιού έχουν ανοίξει για τα οχήματα και κανένα μέρος της Κεφαλονιάς δεν έχει πρόβλημα. Καταγραφούμε τα αιτήματα των πολιτών για αποζημιώσεις», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς.

Νωρίτερα το πρωί, περιγράφοντας την κατάσταση στον Σκάι, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης σημείωσε ότι από σήμερα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών. Όπως τόνισε, η Πρόνοια έχει αναλάβει το οικιστικό κομμάτι και η Αντιπεριφέρεια το κομμάτι των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παρίση, τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάζονται στους δρόμους, που καλύφθηκαν «από 50 πόντους νερού», κάποιοι είναι απροσπέλαστοι λόγω κατολισθήσεων και πτώσης τοίχων.

Άρχισε να βρέχει από τις 12:30 και ειδικά από τις 14:00 ώς τις 18:00 έριξε συνολικά 380 τόνους νερού ανά στρέμμα» είπε ο κ. Παρίσης.

Φωτογραφίες: kefaloniapress.gr, inkefalonia.gr

Πλημμύρισε και το Γύθειο

Η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε το πρωί στην πόλη του Γυθείου είχε σαν αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο ξεροπόταμος του Ξηριά και οι δύο κεντρικοί δρόμοι να μετατραπούν σε χειμάρρους ένω ένα μεγάλο τμήμα από το εμπορικό κέντρο της πόλης να πλημμύρισε.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ευτύχημα ήταν ότι η καταιγίδα σταμάτησε όταν το ύψος του νερού στους δρόμους είχε φτάσει σε οριακό σημείο, δηλαδή λίγο πριν πλημμυρίσουν τα καταστήματα της πόλης, γι' αυτό και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε μόνο τέσσερις κλήσεις για άντληση υδάτων.

Την ίδια ώρα, η θάλασσα στο λιμάνι του Γυθείου από τα χώματα που είχε μεταφέρει η βροχή, έχει γίνει κόκκινη.

Εγκλωβίστηκαν εκδρομείς στο φαράγγι της Σαμαριάς

Η μικρή περιπέτεια που έζησαν από το πρωί του Σαββάτου (26/9) στο φαράγγι της Σαμαριάς, πενήντα επτά επισκέπτες του, έληξε χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Αρκετοί επισκέπτες είχαν ξεκινήσει το πρωί για πεζοπορία στο φαράγγι, όταν ξέσπασε ένα ξαφνικό μπουρίνι.

Όσοι είχαν διανύσει τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής -πενήντα επτά, συνολικά, άτομα- οδηγήθηκαν από το προσωπικό του φαραγγιού με ασφάλεια σε φυλάκιο μέσα στο δρυμό.

Μόλις οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν επέστρεψαν, χωρίς να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, στην είσοδο του φαραγγιού, αργά το μεσημέρι.

Παράλληλα γίνεται έλεγχος της βατότητας του εθνικού δρυμού σε όλο το μήκος του φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο έκλεισε για λόγους ασφαλείας.

Θεσσαλονίκη: «Λίμνη» το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Μακεδονία» - Ποτάμια οι δρόμοι

Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε η -διάρκειας περίπου δύο ωρών- έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (26/9) στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας αρκετούς δρόμους σε ποτάμια και το παρκινγκ του αεροδρομίου «Μακεδονία» σε… λίμνη!

Οι περισσότερες μάλιστα από τις 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, που δέχθηκε η πυροσβεστική προήλθαν από τις περιοχές της Θέρμης και του Νέου Ρυσίου. Κάποιες από αυτές αφορούσαν σε ακινητοποίηση οχημάτων, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων κάτω από γέφυρες, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν εγκλωβισμοί ατόμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση, ενώ τέσσερα συνεργεία της βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπου υπάρχουν.

Την ίδια ώρα, με χαμηλές ταχύτητες - λόγω της βροχόπτωσης – διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή Οδό. Στο ύψος των Κωνσταντινοπολίτικων, στο ρεύμα προς ανατολικά, η βροχή «κατέβασε» χώματα στη δεξιά πλευρά του δρόμου, έξω όμως από τις λωρίδες κίνησης των οχημάτων.

Δύσκολη μέρα για Σφακιά και Νέα Πέραμο

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της Καβάλας και ειδικότερα της Νέας Περάμου εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική δεχόταν τη μία κλήση πίσω από την άλλη.

Στα Σφακιά, τέλος, η δυνατή βροχή προκάλεσε μικρές κατολισθήσεις, ενώ η παραλία στο Λουτρό γέμισε λάσπη, την ίδια ώρα που στην Αγία Ρούμελη έκανε την εμφάνισή του ένας υδροστρόβιλος.

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Κυριακή

Βροχές και καταιγίδες στη Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο και μετά το μεσημέρι σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, περιμένουμε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015. Τα φαινόμενα στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρά.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 16 έως 26 στην Κεντρική Ελλάδα, από 17 έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά Αιγαίου, αλλά στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ τοπικά σε ισχυρούς 6 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στο Λιβυκό ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Σχετικές ειδήσεις