ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτες καταγγελίες για βιασμό επτάχρονου σε ίδρυμα της Θεσσαλονίκης

Απίστευτες καταγγελίες για βιασμό επτάχρονου σε ίδρυμα της Θεσσαλονίκης

Σοκ προκαλεί το δημοσίευμα εφημερίδας που θέλει να έχει καλυφθεί ο βιασμός ανήλικου τρόφιμου του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην πληγεί το όνομα του ιδρύματος.

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ «ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕ» ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ... ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

Μάρτιος 2012. Ένα αγόρι 7,5 χρονών απευθύνθηκε στην κοινωνική λειτουργό του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο βράδυ, ένας 13χρονος τρόφιμος, τον βίασε.

Η κοινωνική λειτουργός ενημέρωσε τον διευθυντή και τη διοίκηση του ιδρύματος, προκειμένου να επιληφθούν του συμβάντος και να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές όμως -όπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης- δεν συνέβη τίποτα από αυτά.

Το μόνο που έκανε η διεύθυνση του Παπάφειου, ήταν, δεκαπέντε ημέρες μετά, να στείλει έγγραφο στην εισαγγελία Καστοριάς (η οποία είχε τοποθετήσει με εντολή της το παιδί στο ίδρυμα), με το οποίο ζητούσε να απομακρυνθεί ο 13χρονος από το ίδρυμα, επειδή «παρουσίαζε αντικοινωνική συμπεριφορά».

Όμως το «κουκουλωμένο» θέμα ήρθε στην επιφάνεια τρεις μήνες μετά όταν το παιδί βιάστηκε άλλες δύο φορές από τον ίδιο τρόφιμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», το παιδί οδηγήθηκε τον Ιούνιο του 2012 στο νοσοκομείο λόγω της κατάστασής του και οι υπεύθυνοι του Παπάφειου έστειλαν σχετική αναφορά στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές.

Τότε ήταν που σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 13χρονου για βιασμό ανηλίκου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπίστωσαν, από τα έγγραφα, ότι η υπόθεση των βιασμών στο Παπάφειο δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο αλλά από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου, γι' αυτό και ζητήθηκε να διαχωριστεί η δικογραφία ώστε να γίνει ξεχωριστή έρευνα για ευθύνες των διοικούντων στο ίδρυμα, επειδή απέκρυψαν το πρώτο περιστατικό βιασμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανωμοτί καταθέσεις, ως ύποπτοι, έδωσαν ο διευθυντής του ιδρύματος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος είναι πρόεδρος. Στις εξηγήσεις τους ανέφεραν ότι το περιστατικό εκτιμήθηκε ότι θα αντιμετωπιζόταν από τους επιστήμονες του ιδρύματος.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία των ευθυνών πρότεινε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, ως προς τους διοικούντες του Παπάφειου, θεωρώντας ότι δεν προκύπτουν ποινικά επιλήψιμες πράξεις.

Όμως η αρχειοθέτηση δεν εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με πληροφορίες, η αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη έστειλε πίσω τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης εγκληματία.

Η «Μακεδονία» αναφέρει πως στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το «κουκούλωμα» του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου του Παπάφειου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού.

Σχετικές ειδήσεις