ΕΛΛΑΔΑ

DW: Η Ελλάδα στα «πλοκάμια» διεθνούς δικτύου διακινητών

DW: Η Ελλάδα στα «πλοκάμια» διεθνούς δικτύου διακινητών

Άκρως επαγγελματικό δίκτυο διακινητών από το Αφγανιστάν βρίσκεται σε δράση, προειδοποιούν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και απομυθοποιούν τα αποτελέσματα της διεθνούς πολεμικής εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αρχές καταγράφουν εσχάτως αύξηση μεταναστευτικών εισροών και από το Αφγανιστάν, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND και αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε δράση ένα καλά οργανωμένο διεθνές δίκτυο διακινητών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επί τη βάσει αναλύσεων που έκαναν ειδικοί του BND παρακολουθώντας τη διαδρομή των προσφύγων.

Ανοιχτό και πάλι το μέτωπο στο Αφγανιστάν

Σε κλειστό συμπόσιο μυστικών υπηρεσιών που γίνεται στο Βερολίνο, ο επικεφαλής του BND Γκέρχαρντ Σίντλερ ανέφερε ότι αυτό το κύκλωμα διακινητών διαθέτει επαγγελματικές δομές υψηλού επιπέδου και η δράση του εκτείνεται πέραν της Τουρκίας, στην Ελλάδα, την Ιταλία ακόμη και τη Γαλλία.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στηρίχθηκαν στις δομές που έχουν στήσει οι διακινητές κατά μήκος των διαδρομών που παίρνουν οι πρόσφυγες αλλά και στη διαδρομή του χρήματος. «Το Αφγανιστάν βρίσκεται ενώπιον μιας διαδικασίας όπου η πολιτική κατάσταση είναι στάσιμη, η οικονομική σε διαδικασία κατάρρευσης, ενώ οι Ταλιμπάν προελαύνουν συνεχώς» προειδοποίησε ο Σίντλερ.

«Σε όλες τις εστίες κρίσεις όπως στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Σομαλία ισχύει ότι οι φυλές, οι αντάρτες και οι τρομοκρατικές ομάδες ωφελούνται τα μέγιστα από τέτοιες καταστάσεις» συμπληρώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση, όπως οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στο Αφγανιστάν και τον διογκούμενο αριθμό προσφύγων πρόκειται να παρατείνουν την στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα.

Απομυθοποίηση της εκστρατείας κατά του ISIS

Στο κεκλεισμένο των θυρών συμπόσιο του Βερολίνου έγινε και μια ψύχραιμη προσέγγιση της διεθνούς δραστηριοποίησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Παρά τους βομβαρδισμούς, το ισλαμικό χαλιφάτο που δημιούργησε πριν από ένα χρόνο περίπου η τρομοκρατική οργάνωση σε περιοχές του βορείου Ιράκ και της Συρίας, έχει αποκτήσει δομές που παραπέμπουν σε κράτος.

«Εμίρηδες έχουν αναλάβει καθήκοντα διοίκησης και κυβερνούν τις επαρχίες με σιδηρά πυγμή, βίαια και με απάνθρωπα μέσα» ανέφερε ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, προσθέτοντας ότι όλο αυτό το σύστημα βασίζεται σε μια αυστηρά οργανωμένη στρατιωτική δομή, που το διαφυλάττουν τοπικές στρατιωτικές μονάδες. Σε αυτές έρχονται να ενταχθούν και τζιχαντιστές από όλον τον κόσμο, μόνο από τη Γερμανία 700 άνδρες και γυναίκες έχουν ενταχθεί στις τάξεις τους, από τη δυτική Ευρώπη υπολογίζονται συνολικά σε πάνω από 3.500.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν επίσης για την αφύπνιση εθνικιστικών τάσεων σε γοργά αναπτυσσόμενες χώρες στον ασιατικό χώρο. «Στην Κίνα, τη Ρωσία και τις Ινδίες οι εθνικιστές - λαϊκιστές προελαύνουν, ενισχύουν τις θέσεις τους στην εσωτερική πολιτική και εμφανίζονται προς τα έξω με όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» προειδοποιεί ο Γερμανός αξιωματούχος. «Οι νέοι ισχυροί παράγοντες ακολουθούν αντιδυτικές αρχές».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις