ΕΛΛΑΔΑ

Μεγαλειώδης η συγκέντρωση κατά της λιτότητας (pics-vid)

Μεγαλειώδης η συγκέντρωση κατά της λιτότητας (pics-vid)

Πάνω από 30.000 άτομα, κάθε ηλικίας, «πλημμύρισαν» την Τετάρτη (12/11/2015) τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας για να φωνάξουν ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Χιλιάδες κόσμου έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση – Επεισόδια αμαύρωσαν τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Διαμαντάκης

Μαζική όσο και εντυπωσιακή αποδείχθηκε η πρώτη κεντρική διαδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη.

Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα: εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, δεξιοί και... αριστεροί συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να φωνάξουν ενάντια στην κυβέρνηση και τα μέτρα της.

poreia4

Δεκαπέντε χιλιάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, περίπου 4.000 ήταν oι συγκεντρωμένοι της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που διαδήλωσαν στη Βουλή μετά από την πορεία που ακολούθησε την προσυγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, ενώ το μπλοκ των 10.000 της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν συγκεντρωθεί στο Μουσείο και κατόπιν κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή όπου σημειώθηκαν επεισόδια με πετροπόλεμο και μολότοφ. Στην κεφαλή της πορείας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μάλιστα, ορισμένοι διαδηλωτές έβαλαν ένα... φέρετρο στο οποίο είχαν αναγράψει «βιοτεχνία, μηχανουργία, ελ. Επαγγέλματα».

Από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «από σήμερα μπορεί να γίνει ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης».

Πεδίο μάχης η Αθήνα

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τα ειρηνικά συλλαλητήρια αμαύρωσαν τα επεισόδια που προκάλεσε ομάδα αντεξουσιαστών.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 13:30 όταν ομάδες αντιεξουσιαστών, έκαναν την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα και εξαπέλυσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ «απάντησαν», με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών βρέθηκαν επίσης υποκαταστήματα τραπεζών, ταμπέλες, καταστήματα, αυτοκίνητα και το κτήριο που στεγάζονται τα ΕΛΤΑ.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με τους αντιεξουσιαστές να πετούν μολότοφ προς τα φυλάκια.
Στη συνέχεια κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου πέταξαν μολότοφ στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ φτάνοντας στην Ομόνοια έβαλαν φωτιά σ' ένα βαν του ΟΤΕ το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός του είχε προλάβει να βγει από αυτό, πριν παραδοθεί στις φλόγες.

poreia2

Λίγο νωρίτερα, άλλες ομάδες πέταξαν βόμβες μολότοφ κοντά στο υπουργείο Οικονομικών, προξένησαν ζημιές σε στάσεις λεωφορείων και σε φανάρια στη Σταδίου και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Παράλληλα επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών δέχθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ ξυλοκοπήθηκαν ενώ κινούνταν στην οδό Πατησίων στο ύψος του Μουσείου.
Ένας εκ των τριών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ελαφρά τραυματισμένος. Τραυματίας είναι και ένας διαδηλωτής.

poreia3

Τα επεισόδια έληξαν γύρω στις 14:30 με τους αντιεξουσιαστές να διαλύονται και όλους τους δρόμους της πόλης να δίνονται κανονικά στην κυκλοφορία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με νεαρούς αντεξουσιαστές να βάζουν «στόχο» τις βιτρίνες όσων καταστημάτων παρέμειναν ανοιχτά, παρά το κάλεσμα της γενικής απεργίας.

Ένταση υπήρξε και στην Πάτρα, όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας ενεπλάκησαν μεταξύ τους, ενώ ομάδα αντιεξουσιαστών έριξε κόκκινη μπογιά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις