ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Αποχωρούν με το «κεφάλι ψηλά» από τα μπλόκα

Αγρότες: Αποχωρούν με το «κεφάλι ψηλά» από τα μπλόκα

Με το κεφάλι ψηλά και με την «υπόσχεση ότι θα παρακολουθούμε στενά, ακόμα και από τα χωράφια μας, τις εξελίξεις που δρομολογούν στον πρωτογενή τομέα τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων στη χώρα μας», αποχωρούν αυτήν την ώρα οι αγρότες από τα μπλόκα τους στα Τέμπη.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΕΝΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Ξεκαθαρίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με άλλες δράσεις», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε προσπάθειες για διάσπαση του αγροτικού κινήματος.

«Μας ενώνουν όλους τα ίδια προβλήματα και τονίζουμε ότι παρά τις όποιες διαφορές μας, που όλες οι οικογένειες έχουν, κανείς δεν επεδίωξε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα την πτώση και την απαξίωση του άλλου», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνονται και τα όσα κατάφερε η διαπραγματευτική ομάδα, στην πολύωρη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και διατυπώνεται η ευχή «η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συνάντησή μας και να μην ξεπουλήσει τις πέντε ώρες διαπραγματεύσεων που είχαμε».

agrotes3

Τα κεκτημένα από την πολύωρη συνάντηση

* Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης υπολογίζεται αυτός που λαμβάνει από την αγροτική του απασχόληση το 51% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ
* Αφορολόγητο 9.500 ευρώ
* Οι επιδοτήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στις εισφορές του ΟΓΑ
* Οι εισφορές του ΟΓΑ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο 22%, αντί του 27% που αρχικά έθετε η κυβέρνηση για το 2021
* Η φορολόγησή μας θα γίνεται προοδευτικά και ομαλά και διασφαλίσαμε να φτάσει στο 22%, αντί του 26% που όριζε η κυβέρνηση για το 2021
* Δεν θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις του Β΄ Πυλώνα (πρασίνισμα, αγροπεριβαλλοντολογικά, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, εξισωτικές και συνδεδεμένες ενισχύσεις)
* Ρύθμιση χρεών με 36 άτοκες δόσεις, χωρίς προκαταβολή και επανασυνδέσεις για τα αρδευτικά
* Ρύθμιση των ανοιχτών δανείων των αγροτών, ώστε όλοι οι αγρότες να δικαιούνται την κάρτα του αγρότη, που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ρευστότητας, ενώ πετύχαμε και μειωμένο επιτόκιο, κάτω του 6,7% που ισχύει σήμερα. Για το συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να έρθει σε συνεννόηση με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζών, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο

Η συντονιστική των Τεμπών καταγγέλλει την κυβέρνηση «για τη συμπεριφορά της απέναντι στον πρωτογενή τομέα, με την οποία απέδειξε σε όλο το διάστημα διακυβέρνησής της, ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου, παρόλο που η ίδια υποστηρίζει και υπερασπίζεται ακόμα, ότι μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο».

Επιπλέον, εκφράζεται η αγανάκτηση των αγροτών «για τις αστοχίες της κυβέρνησης και των υπουργών της, με χαρακτηρισμούς προς τον αγροτικό κόσμο (ακροδεξιά στοιχεία & φοροφυγάδες)».

Oι αγρότες της Νίκαιας αποφάσισαν να επαναφέρουν σε συζήτηση την περαιτέρω στάση τους την Κυριακή, με αφορμή εκδήλωση για την επέτειο του Κιλελέρ, ωστόσο κι εκεί εκτιμάται ότι προσανατολίζονται σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

agrotes4

Αποχωρούν τα τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών

Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών.

Η αποχώρηση των τρακτέρ γίνεται σταδιακά και υπό την επίβλεψη της τροχαίας, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Η εικόνα στα μπλόκα του Προμαχώνα και της Εξοχής

Ανοιχτό παραμένει από χθες στις 18.00 το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ σε αυτό της Εξοχής τηρείται ακόμα το καθημερινό πρόγραμμα αποκλεισμών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στον Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, επισήμανε ότι στη διάρκεια γενικής συνέλευσης, το μεσημέρι, θα καθοριστεί η επόμενή τους κίνηση. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ένας τελευταίος 24ωρος αποκλεισμός και την προσεχή Δευτέρα τα τρακτέρ να επιστρέψουν στα χωράφια.

Σταθεροί στο πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει για τη διευκόλυνση των οδηγών ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και λεωφορείων, παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης.

Στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

Με πορείες στις πλατείες ρίχνουν αυλαία οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία

Με πορείες -επάνω στα τρακτέρ τους- στις πλατείες των χωριών και πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Αμύνταιου, τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, οι αγρότες ρίχνουν την αυλαία των κινητοποιήσεών τους, που διήρκησαν για περισσότερο από ένα μήνα, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Δημήτρης Μόσχος.

«Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και υποσχόμαστε σε όλους τους Έλληνες ότι η επιστροφή μας στο φυσικό μας περιβάλλον, δεν σημαίνει ότι καταθέσαμε τα όπλα», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Ο κ. Μόσχος δήλωσε, επίσης, «απόλυτα ικανοποιημένος» για τη στάση και συμπεριφορά της μεγαλύτερης μερίδας των Ελλήνων πολιτών, των άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων της χώρας, για τη στήριξη που έδειξαν και «ζητάμε την κατανόησή τους για την ταλαιπωρία που προκάλεσαν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις μας στους ελληνικούς δρόμους».
Αύριο οι συμμετέχοντες στα προαναφερόμενα μπλόκα θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση του Κιλελέρ, στις 12.30, ενώ μέχρι και την προσεχή Δευτέρα οπότε και έχουν προγραμματίσει τις πορείες, κρατούν παρατεταγμένα τα τρακτέρ στην άκρη των δρόμων, στα σημεία που είχαν «κατασκηνώσει».