ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη ώρα μηδέν: Αντιμέτωποι με τις λάσπες και τις αρρώστιες οι πρόσφυγες

Ειδομένη ώρα μηδέν: Αντιμέτωποι με τις λάσπες και τις αρρώστιες οι πρόσφυγες

Τραγικές συνθήκες επικρατούν στην Ειδομένη Κιλκίς, όπου περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες παραμένουν στον πλημμυρισμένο πλέον από τις λάσπες και τις βροχές καταυλισμό κοντά στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Ο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗ ΜΕΘΟΡΙΟ

Δείτε πιο πάνω στην photo gallery του Newsbomb.gr συγκλονιστικά στιγμιότυπα από την Ειδομένη

Σκηνές πλημμυρισμένες, μάχες για ένα αδιάβροχο, μεγάλες ουρές για ένα πιάτο φαγητό, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους εθελοντές να δίνουν τιτάνια μάχη, ώστε να συνδράμουν, όπως μπορούν, τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους.

16385225

Οι δύο μεγάλοι «εχθροί» των προσφύγων που έχουν καταλύσει στη συνοριακή γραμμή είναι πλέον ο καιρός και οι αρρώστιες. Τις τελευταίες ημέρες βρέχει ασταμάτητα στην περιοχή, με το κρύο και την υγρασία να δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο τη ζωή των ανθρώπων.

16385257

Απότοκο των άσχημων καιρικών συνθηκών είναι και οι αρρώστιες. Ήδη πολλά άτομα, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά, οδηγούνται στα κατά τόπους νοσοκομεία και κέντρα Υγείας, με ιώσεις και βρογχίτιδες, ενώ πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας Α σε 9χρονο παιδί, ενώ εκφράζονται φόβοι για την εμφάνιση άλλων επικίνδυνων ασθενειών, όπως είναι η λεπτοσπείρωση.

Μητέρες με μωρά παιδιά στην αγκαλιά προσπαθούν να ζεσταθούν δίπλα σε μικρές εστίες φωτιάς, τις οποίες με πολύ κόπο προσπαθούν να κρατήσουν αναμμένες με χαρτόνια ή – στην καλύτερη των περιπτώσεων – με ομπρέλες.
Αυτές οι εικόνες δεν τιμούν κανέναν και δυστυχώς μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω.

16385258

Και δυστυχώς, η στάση, αφενός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και του συνόλου της ΕΕ αφετέρου χαρακτηρίζεται, το λιγότερο, κατάπτυστη.

Βλέπει το χάος ο Μουζάλας, αλλά όχι τις ευθύνες!

Σε μια συνέντευξη που έδωσε χθες, Κυριακή (13/03/2016) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και κόπηκε ξαφνικά λόγω τεχνικού προβλήματος (;), ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε «ευθύνη της Ιστορίας και όχι της κυβέρνησης» την εικόνα χάους που καταγράφεται στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Και μάλιστα προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ανερυθρίαστα: «Μακάρι να έρθουν [ενν. οι Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά], διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρών στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex».

moyzalas

«Καταλαβαίνω ότι ο Τούρκος στα νησιά ακούγεται κάπως, αλλά είναι μια διεθνής πρακτική και διεθνώς η χώρα από την οποία επιστρέφονται οι μετανάστες, θέλει να έχει έναν αξιωματικό που θα βεβαιώνει ότι επιστρέφονται αυτοί οι οποίοι ήρθαν. Ο σκοπός θα είναι ακριβώς αυτός, να βεβαιώνεται ότι επιστρέφονται αυτοί ακριβώς που ήρθαν. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό, γιατί εξαρτάται από την ροή. Η Frontex και οι ελληνικές αρχές θα "ελέγχουν" τον τρόπο που θα δουλεύει, πρόκειται για μια τεχνική μέθοδος που δουλεύει διεθνώς», σημείωσε ο ίδιος.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, ανθρωπιστική βοήθεια απέστειλε χθες προς τις ελληνικές αρχές για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων προσφύγων η Βουλγαρία.

Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Βουλγαρία στην Ελλάδα, την Παρασκευή (11/03/2016), μετά από εισήγηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, και σε συντονισμό από την πρεσβεία και το γενικό προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη, εστάλησαν επτά φορτηγά με προμήθειες που περιείχαν 4.850 κουβέρτες, 155 σκηνές, 500 στρώματα, 150 κρεβάτια, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο Τύπου, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, το ένα από τα φορτηγά παρέδωσε για τους πρόσφυγες καυσόξυλα, τα οποία προσέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα.

Την αποστολή συνόδεψαν η επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Αντζελίνα Τότεβα, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρασφάλειας και Προστασίας του πληθυσμού Νικολάι Νικόλοφ και ο περιφερειάρχης του Μπλαγόεβγραντ Μπίσερ Μιχαήλοβ, οι οποίοι και επισκέφθηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη για να ενημερωθούν επί τόπου για την κατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις