ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Τι πρέπει να ξέρετε για τους ελέγχους και τα πρόστιμα

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Τι πρέπει να ξέρετε για τους ελέγχους και τα πρόστιμα

Πριν την έναρξη του ελέγχου, οι ελεγκτές οφείλουν να αναρτούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα η οποία αναγράφει τα στοιχεία τους.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία των ελέγχων αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.

Γίνεται έλεγχος αλλά δεν έχω την ταυτότητα μαζί μου. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Εάν είστε παραβάτης και δεν έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα, αλλά επιθυμείτε να πληρώσετε το πρόστιμο, τότε συντάσσεται κανονικά η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και Επιβολής Προστίμου, αναγράφοντας τα στοιχεία της ταυτότητας τα οποία γνωστοποιούνται προφορικά.

Σε περίπτωση που θέλετε να πληρώσετε απευθείας το πρόστιμο αλλά δεν θέλετε να αναφέρετε τα στοιχεία της ταυτότητά σας, τότε στην Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και Επιβολής Προστίμου, τα στοιχεία της ταυτότητας σας αναγράφονται ως «άγνωστα».

Εάν ο παραβάτης δεν έχει μαζί του ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεικτικό έγγραφο και επιπλέον δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο, τότε ζητείται η συνδρομή αστυνομικού οργάνου.

Τι συμβαίνει αν αρνηθείτε να παραλάβετε την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και Επιβολής Προστίμου

Εάν, μετά την επίδειξη των στοιχείων σας, αρνηθείτε να υπογράψετε την πράξη και να παραλάβετε το πρόστιμο, ο ελεγκτής γράφει στην Πράξη την παρακάτω φράση: «αρνήθηκε την υπογραφή και παραλαβή της Πράξης αυτής» και υποβάλλει τα δύο αντίγραφα αυτά στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). Ο ελεγκτής έχει δικαίωμα να παρακρατήσει την κάρτα απεριορίστων διαδρομών;

Επιτρέπεται η παρακράτηση σε περιπτώσεις που η χρήση των συγκεκριμένων εντύπων γίνεται από άτομα διαφορετικά των εικονιζόμενων ή είναι πλαστογραφημένα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ζητούνται τα αληθή στοιχεία του παραβάτη, βεβαιώνεται η παράβαση και υποβάλλεται πρόσθετη παρατήρηση στον φορέα για περαιτέρω ενέργειες.

Τι μπορείτε να κάνετε αν θεωρείτε ότι άδικα σας επιβλήθηκε το πρόστιμο

Εάν θεωρείτε άδικο το πρόστιμο που σας επιβλήθηκε, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα που σας το επέβαλε και να συμπληρώσετε αίτηση παραπόνου, η οποία θα εξεταστεί απ’ την Επιτροπή Διερεύνησης Παραπόνων.

Σας επιβλήθηκε πρόστιμο ενώ έχετε κάρτα απεριορίστων διαδρομών την οποία όμως δεν είχατε μαζί σας; Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να πάτε στον αρμόδιο φορέα προσκομίζοντας την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης μαζί με την κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Εφόσον η κάρτα είναι σε ισχύ και η ημερομηνία έκδοσης είναι προγενέστερη απ’ την ημερομηνία προστίμου, το πρόστιμο θα σβηστεί. Είστε δικαιούχος μειωμένου εισιτηρίου αλλά σας επιβλήθηκε πρόστιμο που αντιστοιχεί στην κανονική τιμή του εισιτηρίου;

Μπορείτε να πάτε στον αρμόδιο φορέα με την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και Επιβολής Προστίμου, έχοντας μαζί σας και το αποδεικτικό δικαιούχου μειωμένου κομίστρου έτσι ώστε το πρόστιμο να προσαρμοστεί ανάλογα. Τι γίνεται αν δεν πληρώσετε το πρόστιμο;

Το πρόστιμο ισούται με το 60πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου, δηλαδή είναι 84 ευρώ (1.40Χ60), ενώ για επιβάτες που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο είναι 36 ευρώ (0,60Χ60). Εάν το πρόστιμο δεν πληρωθεί απευθείας ή εντός 60 ημερών απ’ την ημερομηνία επιβολής του, η Πράξη μεταβιβάζεται στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ) στην οποία υπάγεται ο παραβάτης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 5 φορές (84Χ5=420 ευρώ για κανονικό εισιτήριο και 36Χ5=180 ευρώ για μειωμένο εισιτήριο). Εάν πάλι, πληρώσετε το πρόστιμο εντός 10 ημερολογιακών ημερών απ’ την ημερομηνία επιβολής του, δικαιούστε έκπτωση 50%.

www.dikaiologitika.gr

Σχετικές ειδήσεις