ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Δερβενοχώρια: Οι φλόγες περικύκλωσαν την κοινότητα Στεφάνη - Κατευθύνονται προς το Πράσινο

Φωτιά Δερβενοχώρια: Οι φλόγες περικύκλωσαν την κοινότητα Στεφάνη - Κατευθύνονται προς το Πράσινο

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν από το πρωί μάχη με τις φλόγες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα Δερβενοχώρια, όπου η μεγάλη φωτιά έχει αφανίσει μεγάλο μέρος πευκόφυτου δάσους.

Οι φλόγες «γλύφουν» τα πρώτα σπίτια στο χωριό Πράσινο, καθώς απέχουν μόλις 200 μέτρα, με τους κατοίκους να βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται.

16778877

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει εξαπλωθεί σε μια πολύ μεγάλη έκταση, με περίμετρο χιλιομέτρων και υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τρεις κατευθύνσεις.

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των χωριών Πράσινο και Στεφάνη και κινείται με κατεύθυνση προς την Οινόη.

Περί τα 5 χιλιόμετρα δυτικότερα, από το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται το χωριό Πάνακτος Βοιωτίας, στο οποίο φιλοξενούνται εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί στην περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα ανοίγουν δρόμους προς τις εστίες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν και ανακόψουν την πορεία τους, μέχρι το πρωί που θα αρχίσουν πάλι να επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Το θετικό είναι ότι μαζί με το σκοτάδι κόπασαν και οι άνεμοι και έτσι είναι λίγο πιο εύκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο θα αποτιμηθεί μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά οι πρώτοι πρόχειροι υπολογισμοί, «μιλούν» για αρκετές χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

IMG 5694

Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν ριχτεί 138 πυροσβέστες με 66 οχήματα και 16 υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ από αέρος επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροπλάνα.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα, στα οποία μαίνεται η πυρκαγιά

Σε δύο μεγάλα μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας και μέχρι αυτή την ώρα έχει καταστρέψει μεγάλη έκταση παρθένου πευκοδάσους.

Η πυρκαγιά, η οποία έχει μεγάλη περίμετρο, έχει διασπαστεί σε δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς την πλευρά της Μαγούλας και ένα με ανατολική κατεύθυνση, προς την πλευρά της Πάρνηθας.

Το Νοτιοδυτικό μέτωπο, είναι μέσα σε χαράδρες και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, που είναι αδύνατο να πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις και αντιμετωπιζόταν από τα εναέρια μέσα, τα οποία όμως σταματούν να πετούν καθώς σκοτεινιάζει.

Στο Ανατολικό μέτωπο έχει πέσει μεγάλο βάρος των προσπαθειών των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εξάπλωσης προς την Πάρνηθα.

Σχετικές ειδήσεις