ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη ανατροπή στο εργασιακό τοπίο

Μεγάλη ανατροπή στο εργασιακό τοπίο
Μεγάλη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις επιφέρουν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση του νομοσχεδίου...

Μεγάλη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις επιφέρουν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ καθώς και οι αλλαγές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι κυριότερες αλλαγές που θα επέλθουν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις είναι οι εξής:

1. Αυξάνεται από δύο σε τρία χρόνια το διάστημα της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μέχρι και τρεις ανανεώσεις ενδιάμεσα). Μετά την πάροδο τριετίας, τεκμαίρεται ότι η σύμβαση υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

2. Εφαρμόζεται σε εξαμηνιαία βάση το ελαστικό δεκάωρο, αντί της πληρωμής των υπερωριών. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να προέλθει ακόμη και με συμφωνία μέρους των εργαζομένων (το 15% σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων και το 25% σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων).

2. Οι μισθοί νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών μειώνονται κατά 20% και για διάστημα μέχρι δύο ετών.

3. Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων γίνονται πιο αυστηροί, ενώ καθιερώνονται ενιαίες ποινές, πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις 30%-80% -ανάλογα με την παράβαση- για όσους συμμορφώνονται.

Για κάθε παράβαση, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται μπορεί να ανέρχεται από το ποσό των 500 μέχρι των 50.000 ευρώ.

Επίσης, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ θα μπορούν να επιβάλλουν την ποινή της προσωρινής διακοπής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, για διάστημα μέχρι τριών ημερών, Αν οι επιθεωρητές διαπιστώσουν περιστατικά αδήλωτης εργασίας, η διακοπή λειτουργίας μπορεί να επιβληθεί δύο φορές μέσα σε μία διετία, για άλλες 3-10 ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr