ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα - μυστήριο στην Ιπποκράτους: Θρίλερ με τον στόχο της επίθεσης

Βόμβα - μυστήριο στην Ιπποκράτους: Θρίλερ με τον στόχο της επίθεσης

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το κέντρο της Αθήνας αργά το βράδυ της Τετάρτης (12/10).

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της αντιτρομοκρατικής μετά την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στην οδό Ιπποκράτους 112, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο στόχος ήταν το βιβλιοπωλείο ή η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία μένει στην ίδια πολυκατοικία. Οι αρχές εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο για τα άτομα που κρύβονται πίσω από την επίθεση και συλλέγουν πληροφορίες και καταθέσεις προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη των βομβιστών.

Αν και αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έκρηξη στο βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη», ωστόσο λίγο αργότερα ο δικηγόρος Θέμης Σοφός ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου κατοικεί η Εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη.

«Αν και είχε ζητήσει αύξηση των μέτρων φυλάξεως παρά ταύτα η ελληνική πολιτεία μείωσε την φύλαξή της αφαιρώντας κάποιους από τους φύλακες» ανέφερε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο και συνέχισε:

«Είχε υποβληθεί από την κυρία Εισαγγελέα ένσταση η οποία ουδέποτε απαντήθηκε. Με τη μείωση της φύλαξής της ο κίνδυνος αυξήθηκε και απόψε είχαμε το αποτέλεσμα της έκρηξης ενός εκρηκτικού μηχανισμού από τον οποίο κινδύνευε η ζωή της ίδιας και των κατοίκων που κατοικούν πέριξ της οικίας της».

Στόχος το βιβλιοπωλείο ή εισαγγελέας;

Προς το παρόν, παρά τις πολύωρες έρευνες της αντιτρομοκρατικής στην γύρω περιοχή, δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο για την ταυτότητα των δραστών.

Μάλιστα, οι άνδρες των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ παραμένουν στο σημείο, προκειμένου να σκιαγραφήσουν το προφίλ των βομβιστών με τα όσα στοιχεία έχουν στα χέρια τους. Και τα δύο σενάρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς το βιβλιοπωλείο είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης και το 2008.

Τα δραματικά λεπτά της έκρηξης

Δραματικά ήταν τα δευτερόλεπτα που προηγήθηκαν και αυτά που ακολούθησαν από την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα μόλις δευτερόλεπτα από την στιγμή που έφτασαν στο σημείο οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από 1 κιλο εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητή και ρολόι.

Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα, καθώς η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 8 λεπτά πριν τη λήξη του χρονικού ορίου που έθεσε ο άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε στις 22:22 στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζοντας ότι «δεν είναι φάρσα».

Οι άγνωστοι τοποθέτησαν την βόμβα μέσα σε μία σακούλα δίπλα σε αυτοκίνητο ενός αστυνομικού, που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας. Μόλις έφτασαν οι πρώτοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσπάθησαν να απομακρύνουν τον κόσμο από το σημείο.

Ακολούθησε πανικός με ισχυρές δυνάμεις να φτάνουν στο σημείο και να αποκλείουν την περιοχή και τους γύρω δρόμους.

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης:

Το χρονικό της έκρηξης

Η έκρηξη, όπως μετέδωσε πρώτο του Newsbomb.gr, σημειώθηκε στις 22:40 από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στο βιβλιοπωλείο "Ελεύθερη Σκέψη" επί της οδού Ιπποκράτους 112, στα Εξάρχεια.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου στην Εφημερίδα των Συντακτών και σε ιστοσελίδα στις 22:18, που προειδοποιούσε για το χτύπημα και τόνιζε πως δεν είναι φάρσα.

Ωστόσο, η αστυνομία είναι έντονα προβληματισμένη καθώς η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά νωρίτερα από ότι ο άγνωστος είχε πει.

Ο άγνωστος ανέφερε πως η βόμβα έχει τοποθετηθεί επί της οδού Ιπποκράτους 112, χωρίς να διευκρινίζει όμως αν ήταν για το βιβλιοπωλείο ή για την εισαγγελέα.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σακούλα ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, το ένα εκ των οποίων ανήκει σε αστυνομικό, ο οποίος αναμένεται να δώσει κατάθεση.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, στο βιβλιοπωλείο και σε τζαμαρίες πολυκατοικιών.

Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του διαμερίσματος της εισαγγελέως στη gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις