ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγαν 111 πρόσφυγες για Φινλανδία, ήρθαν 148 σε Σάμο... (pics)

Έφυγαν 111 πρόσφυγες για Φινλανδία, ήρθαν 148 σε Σάμο... (pics)

Εκατόν έντεκα Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 36 ασυνόδευτα παιδιά, ταξίδεψαν σήμερα (31/10/2016) από την Ελλάδα για τη Φινλανδία, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης - Στη Σάμο 148 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες

Η αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καθώς αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, στους πρόσφυγες που αναχώρησαν συμπεριλαμβάνονται 16 οικογένειες, αποτελούμενες από 59 πρόσφυγες, καθώς και 52 μεμονωμένα άτομα, μεταξύ των οποίων 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ανάμεσα στα ασυνόδευτα παιδιά ήταν και ο 16χρονος Χέιθαμ Ταραμπίς από τη Δαμασκό. Έπειτα από τη μακρά παραμονή του στο λιμάνι του Πειραιά, στον καταυλισμό της Ειδομένης και τους τελευταίους μήνες σε ξενοδοχείο, σήμερα ανυπομονούσε για την επόμενη μέρα στη ζωή του. «Πρώτο μέλημά μου είναι να φέρω την οικογένειά μου από την Τουρκία στη Φινλανδία μέσω της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια θα συνεχίσω τις σπουδές μου και θα ασχοληθώ με την τεχνολογία».

Ζητήσαμε από τον Τζιχάντ Χανάνο, έναν Σύρο πρόσφυγα που ταξιδεύει με τη γυναίκα του και το μωρό παιδί τους, να μας περιγράψει το ταξίδι του από την πατρίδα του, το Ιντλίμπ, μέχρι την Ελλάδα. «Ήταν ένα ταξίδι θανάτου», απάντησε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια του οποίου «αντιμετωπίσαμε κινδύνους και περιπέτειες και κινδύνευσε η ζωή μας». Μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα στις 12 Μαρτίου διέμειναν αρχικά σε χώρο φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε διαμέρισμα στην Αθήνα. Σήμερα, λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, ο Τζιχάντ μας εξομολογήθηκε πόσο ευχαριστημένος νιώθει «γιατί περιμέναμε αυτή την ευκαιρία να πάμε σε μια καλύτερη χώρα που θα εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών μας». «Θα κάνουμε μια νέα αρχή, θα έχουμε μια καινούρια ζωή σε ένα ήσυχο και ειρηνικό περιβάλλον», είπε.

Λίγο πιο πέρα ο 19χρονος Αΐσα καθόταν με τον αδελφό του και έπαιζε στην κιθάρα ένα αραβικό τραγούδι. Τα δύο αδέλφια μεγάλωσαν στη Δαμασκό, από όπου έφυγαν και διαμέσου της Τουρκίας ήρθαν πριν από οκτώ μήνες στην Ελλάδα. Για δύο εβδομάδες έμειναν στη Χίο, «όπου ήταν πολύ δύσκολα γιατί τρώγαμε μόνο σούπα και μία φέτα ψωμί, αλλά ευτυχώς φύγαμε σχετικά γρήγορα από εκεί». Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε ο Αΐσα αναφέρθηκε με νοσταλγία στην Ελλάδα που αφήνει πίσω. «Η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συρία και πολλά εδώ μου θυμίζουν την πατρίδα μου», εξομολογήθηκε.

Στις 4 Νοεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η πρώτη ομάδα προσφύγων έφυγε από την Ελλάδα για το Λουξεμβούργο εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σε αυτό τον ένα χρόνο «έχουν φύγει συνολικά 5.000 άνθρωποι για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη», ενώ «έχουμε έτοιμους για μετεγκατάσταση άλλους 7.500 ανθρώπους και δεν τους δέχονται κράτη- μέλη ή καθυστερούν την αποδοχή τους».

«Κάθε φορά που φεύγει μια ομάδα είναι πολύ μεγάλη χαρά. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε εμείς, για να μπορούμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη, ότι είχε αναλάβει την υποχρέωση μέσα σε αυτό τον χρόνο να κάνει 30.000 μετεγκαταστάσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη δεν προχωράει με τους ρυθμούς που πρέπει και που είχε υποσχεθεί», δήλωσε ο κ. Μουζάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι «η χαρά μας συνοδεύεται και από ένα θυμό για την ασυνέπεια που έχουν δείξει ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και για την προσπάθεια που γίνεται από κάποια άλλα κράτη-μέλη να σταματήσουν τη μετεγκατάσταση». Ζήτησε δε από την Ευρώπη «να σταματήσει αυτή την υποκρισία με τους πρόσφυγες και να είναι εντάξει με τις ευθύνες που έχει αναλάβει».

Πρόσθεσε επίσης ότι «καταλαβαίνετε με όλα αυτά τα παιδιά και όλες αυτές τις οικογένειες πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουν οι μετεγκαταστάσεις. Είναι μια ελπίδα γι' αυτούς τους ανθρώπους και είναι επίσης και μια ελπίδα για το λαό μας. Οι 5.000 άνθρωποι που έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα είναι έξι λιγότερα camps για τη χώρα μας. Είναι καλύτερες συνθήκες ζωής για αυτούς».

Τέλος, συγκινημένος απευθύνθηκε στους πρόσφυγες και τους ευχαρίστησε που φέρθηκαν «με αξιοπρέπεια στη χώρα μας» συμπληρώνοντας ότι «προσπαθήσαμε και εμείς να σας φερθούμε με αξιοπρέπεια παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε οικονομικά ως χώρα». «Σας εύχομαι καλή ζωή εκεί όπου πάτε και να σας αγαπήσουν όπως οι Έλληνες σας αγάπησαν», κατέληξε. Στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής χάρισε μια ζωγραφιά η 8χρονη Φατιμά που έφευγε για τη Φινλανδία μαζί με τους γονείς της και τα τρία αδέλφια της.

Όπως τόνισε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, 266 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν αυτή τη στιγμή απάντηση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Αρκετές χώρες δεν δίνουν θέσεις για ασυνόδευτα με την αιτιολογία ότι δεν έχουν κατάλληλες δομές για να τα φιλοξενήσουν», εξήγησε η ίδια. Ακόμα πιο αργά, πρόσθεσε, προχωράει η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης.

Ορισμένοι από τους 7.500 πρόσφυγες που είναι σε αναμονή για να μετεγκατασταθούν περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους ακόμα και για έξι μήνες, παρατήρησε η κ. Σταυροπούλου, είτε γιατί οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις είτε γιατί έχουν σταλεί τα αιτήματά τους και υπάρχει καθυστέρηση στην απάντηση ή γιατί, αν και έχουν λάβει θετική απάντηση, καθυστερεί η οργάνωση του ταξιδιού.

«Είμαστε πια σε θέση να καταγράφουμε κάθε μέρα σχεδόν 200 άτομα υποψήφια για μετεγκατάσταση που σημαίνει περίπου 1.000 άτομα την εβδομάδα. Και αυτό σημαίνει ότι, αν έχουμε την αναγκαία ανταπόκριση από τα άλλα κράτη- μέλη, περίπου 1.000 άτομα θα μπορούσαν να φεύγουν κάθε εβδομάδα και να αρχίσουν τη ζωή τους σε μια άλλη χώρα», υπογράμμισε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδία δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς και άλλα 430 άτομα έχουν ήδη μετεγκατασταθεί εκεί. Ως χώρα ενδιαφέρεται για την ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων, ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Σταυροπούλου, αρνείται να δεχτεί Ιρακινούς.

Την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται να αναχωρήσουν επίσης, 170 πρόσφυγες για τη Γαλλία, τη χώρα που παραμένει η πρώτη σε αριθμό αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων.

Στη Σάμο 148 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες

Την ίδια ώρα ωστόσο, με ροές μεταναστών και προσφύγων μόνο στη Σάμο πέρασε το τελευταίο τετραήμερο, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έως και σήμερα Δευτέρα το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, στη Σάμο έφτασαν 148 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μηδενικές ήταν, επί τέσσερις συνεχείς μέρες, οι αφίξεις στη Λέσβο και στη Χίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5398, στη Χίο 4.191 και στη Σάμο 2.200. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.789.

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε λόγω της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι προγραμματισμένη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των φορέων της Χίου και στελεχών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο νησί εξαιτίας του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος της εβδομάδας.

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Παναθηναϊκός: Οπαδοί στο Κορωπί υπέρ Δώνη, ζήτησαν το 100%

04 Ιουν 2020 19:52

Κορονοϊός - Ισπανία: 56 νεκροί σε μία εβδομάδα - Στα 240.660 τα κρούσματα

04 Ιουν 2020 19:46

Αυτοί είναι οι νέοι προορισμοί της Air France στην Ελλάδα

04 Ιουν 2020 19:39

Τσακώθηκε με τον γείτονά του: Δεν φαντάζεστε πώς τον εκδικήθηκε (pics)

04 Ιουν 2020 19:32

Σε σοβαρή κατάσταση γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε - Στην Κρήτη ο Αυγενάκης

04 Ιουν 2020 19:32

Υπόθεση Novartis - Προανακριτική: Ένα μήνα προθεσμία ζητά ο Παπαγγελόπουλος

04 Ιουν 2020 19:31

Απολέπιση με καφέ: Τα οφέλη & πώς θα φτιάξετε σπιτική μάσκα (βίντεο)

04 Ιουν 2020 19:30

Τζορτζ Φλόιντ: Αυτός πυροβόλησε τον Ελληνοαμερικανό αστυνομικό (pic)

04 Ιουν 2020 19:24

Τρόμος: Δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση ενώ έκανε ρεπορτάζ (pics)

04 Ιουν 2020 19:22

Ολυμπιακός: Ανακοινώθηκε η επένδυση με Αποστολόπουλο (photos)

04 Ιουν 2020 19:21

Τσίπρας: Ανεπαρκή τα μέτρα στον τουρισμό - Αλλοπρόσαλλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

04 Ιουν 2020 19:16

Πέτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται μικρόψυχα να βγει η Ελλάδα «πρωταθλήτρια στην ύφεση»

04 Ιουν 2020 19:08

Επίθεση βιτριόλι: Στο Θριάσιο για νέα κατάθεση της 34χρονης οι αστυνομικοί

04 Ιουν 2020 19:00

Η εμφάνιση της Meghan Markle με δάκρυα στα μάτια προκαλεί ρίγη συγκίνησης

04 Ιουν 2020 19:00

Χαλκίδα: Συνελήφθη σωφρονιστικός που μπήκε στις φυλακές με ναρκωτικά και κινητά

04 Ιουν 2020 18:57

Κανένα νέο κρούσμα στην Κύπρο

04 Ιουν 2020 18:54

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Δήμο Λαυρεωτικής για το καλοκαίρι

04 Ιουν 2020 18:50

Fortune Cookie: Η «προφητεία» σου για σήμερα 04/06

04 Ιουν 2020 18:50

Οι αποκαλύψεις του Χάρη Ρώμα για το «Κωνσταντίνου και Ελένης» (video)

04 Ιουν 2020 18:46

Μάρθα Καραγιάννη: Το πρώτο μήνυμα της ηθοποιού μετά το χειρουργείο

04 Ιουν 2020 18:42

Ευτυχείτε: Έξαλλη η Καινούργιου με την Σπυροπούλου - Τι συνέβη; (Pics-Vid)

04 Ιουν 2020 18:35

Εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας (pics)

04 Ιουν 2020 18:31

Επικίνδυνη εξέλιξη:Συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ για νέα θαλάσσια συνεργασία

04 Ιουν 2020 18:31

Ταμείο Ανάκαμψης: «Μπλόκο» Φινλανδίας-Λέει «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν

04 Ιουν 2020 18:23

Χάρις Αλεξίου: Ο πραγματικός λόγος που σταμάτησε το τραγούδι

04 Ιουν 2020 18:10

Κορονοϊός: Στους 180 οι θάνατοι στην Ελλάδα - 15 νέα κρούσματα

04 Ιουν 2020 18:09

Παπαθανάσης: Πρόστιμα και «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα

04 Ιουν 2020 18:08

4 εύκολες συνταγές για σπιτικό παγωτό χωρίς λακτόζη (vid)

04 Ιουν 2020 18:00

Τζορτζ Φλόιντ: Ποινική δίωξη κατά των συλληφθέντων για τα επεισόδια στην Αθήνα

04 Ιουν 2020 17:55

Τον απήγαγαν, τον έδειραν και τον έθαψαν ζωντανό: Πώς κατάφερε να ξεφύγει

04 Ιουν 2020 17:55

Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung - Κατηγορείται για απάτη

04 Ιουν 2020 17:53

«Η κυβερνητική ανεπάρκεια λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας»

04 Ιουν 2020 17:51

Γερονικολού - Τσιμιτσέλης: Κι όμως πήραν κιλά και μαντέψτε πόσα!

04 Ιουν 2020 17:50

Βόλος: Θετικοί στον κορονοϊό 30χρονη έγκυος και ο σύζυγός της

04 Ιουν 2020 17:50

Την Τρίτη 9/6 η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

04 Ιουν 2020 17:44

Κορονοϊός Σουηδία: «Ασφυξία» στην οικονομία - Χιλιάδες θάνατοι

04 Ιουν 2020 17:26

ΤΩΡΑ: «Ντου» εργαζομένων στο υπουργείο Τουρισμού (pics)

04 Ιουν 2020 17:22

Αυτό που κάνει το ντόμπερμαν στην αφεντικίνα του ΔΕΝ υπάρχει! (vid)

04 Ιουν 2020 17:22

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Μήπως τα Αγγλικά στο νήπιο εξυπηρετούν συμφέροντα των ΗΠΑ;

04 Ιουν 2020 17:18

Τηλεοπτική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Plastic Free Archipelago»

04 Ιουν 2020 17:07

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved