ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ναυτικών στο λιμάνι του Πειραιά - Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ναυτικών στο λιμάνι του Πειραιά - Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε3 και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή 13 συνδικαλιστικά σωματεία της ΠΝΟ στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Στην παναττική συγκέντρωση συμμετέχουν ναυτικοί και ναυτεργάτες εν ανεργία αλλά και συνταξιούχοι με αιχμές το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Η νέα απεργία των ναυτεργατών ξεκίνησε στις 06:00 το πρωί της Κυριακής (4/12), ύστερα από συνεδρίαση της ΕΕ της Ομοσπονδίας τους και αναμένεται να λήξη τα ξημερώματα της Τρίτης (6/12), ενώ είχε προηγηθεί ακόμα μια 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο.

Οι συγκεντρωμένοι προσβλέπουν σε μια συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουπλή ωsτε να αποφασίσουν για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Ο Παναγιώτης Κουρουπλής σε παλιότερες δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως δεν έχει τεθεί ποτέ αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, ενώ από την πλευρά της η ΠΝΟ τονίζει πως όσον αφορά όσους έχουν αποκλειστεί στα νησιά (αγρότες και μαθητές) ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες αλλά όλους τους Έλληνες και πως πρέπει να βάλουν «πλάτη».

Παράλληλα οι ναυτεργάτες έχουν εξαγγείλει τη συμμετοχή τους και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Σήμερα μετά την κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, για να καθοριστεί η παραπέρα εξέλιξη της απεργιακής κινητοποίησης.

Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Τη στήριξή του στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει το ΠΑΜΕ

  • Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ χαιρετίζουν όλους τους ναυτεργάτες που με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία έδεσαν τα καράβια σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Απαιτούν:
  • Την κατάργηση των αντεργατικών και των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών.
  • Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές και την Πρόνοια.
  • Το δικαίωμα στη δουλειά, προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος 4387/2016 που λεηλατεί το εισόδημα των ναυτεργατών.
  • Να πληρώσουν οι εφοπλιστές, κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους, του νόμου 27/1975 και αύξηση της φορολογίας στο 45% του εφοπλιστικού κεφαλαίου.