ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Έκλεισε το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής - Όλες οι σημερινές κινητοποιήσεις

Μπλόκα αγροτών 2017: Έκλεισε το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής - Όλες οι σημερινές κινητοποιήσεις

Ειδήσεις για μπλόκα αγροτών: Μια ημέρα πριν το ραντεβούμε κυβερνητικά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την... κατάβασή τους στην Αθήνα, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι της Πέμπτης (09/02) έκλεισε το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, από αγρότες και κτηνοτρόφους της δυτικής Μακεδονίας, όπως κοινοποίησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων στην περιοχή.

agrotes2

Όπως σημείωσε κ. Μόσχος, ο αποκλεισμός του τελωνείου είναι συμβολικός και θα διαρκέσει 24ώρες. Στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 250 άτομα, που μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα, παρατάσσοντας συμβολικά και τέσσερα τρακτέρ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο. Υπογραμμίζεται ότι για περισσότερη από μία ώρα, στο σημείο γίνονταν διαβουλεύσεις διαμαρτυρομένων και αστυνομικών.

Παράλληλα, σταθερά στα μπλόκα τους παραμένουν οι υπόλοιποι αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Δυτική Μακεδονία, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση του κόσμου για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2.

Την ίδια ώρα, παραμένουν με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση που κλείστηκε για την Παρασκευή 10/2, στις 12 το μεσημέρι, με κυβερνητικά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αγροτικά μπλόκα στη δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

agrotes3

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.

Διαβάστε εδώ για το αγροτικό συλλαλητήριο της 14ης Φεβρουαρίου

Άνοιξε η Ε.Ο. Πατρών - Πύργου

Κανονικά διεξάγεται από το μεσημέρι της Πέμπτης, η κίνηση των αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, όπου νωρίτερα αγρότες της Ηλείας την είχαν κλείσει σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Λατίφι και Ψάρι.

Ωστόσο, αγρότες θα κλείσουν και πάλι την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από τις 19:00 έως τις 22:00, αυτή την φορά στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Επίσης, αγρότες θα κλείσουν από τις 18:30 έως και τις 21: 30 την νέα Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα αποκλείσουν την Εθνική Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων από τις 19:00 έως τις 21:00 στο κόμβο του Κεφαλοβρύσου.

Κεντρική Μακεδονία

Καθώς εκπνέει η προθεσμία που έδωσαν στην κυβέρνηση να ορίσει ακριβή ημερομηνία συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτούς, σχεδιάζουν νέους αποκλεισμούς κομβικών σημείων και σκλήρυνση της στάσης τους από σήμερα.

Όπως έχουν κάνει σαφές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε περίπτωση που έως το μεσημέρι δεν έχουν απάντηση από την κυβέρνηση, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας θα προβούν άμεσα στην εφαρμογή του προγραμματισμού τους.

Κάποιες από τις δράσεις που σκέφτονται είναι το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και η μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 30/01 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, σε ένα μπλόκο το οποίο ενισχύεται διαρκώς.

evzones agrotes7

Κλειστή παραμένει και η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στα Σκόπια γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

«Μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε αποκλείσει το τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου, Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Στέλιος Δεμερτζίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Μανιακίου επί της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Έδεσσας, από το σημείο έχει ήδη φύγει δύναμη για τις Σέρρες, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα μετάβασή τους στον Προμαχώνα σήμερα.

Παράλληλα, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, βρίσκονται οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις 25/01 και έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από χωράφια. Για την ώρα δεν το έχουν καταφέρει, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει αστυνομική δύναμη.

Πλησιάζουν το αεροδρόμιο οι αγρότες των «Πράσινων Φαναριών»

Να μεταβούν σε σημείο πιο κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα επιχειρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που από τις 30/01 έχουν προχωρήσει στον επ' αόριστον αποκλεισμό της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο). Υπογραμμίζεται ότι από χθες το μπλόκο στο σημείο ενισχύεται και με άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους απο τον νομό Χαλκιδικής, που μεταβαίνουν είτε με τρακτέρ, είτε με αγροτικά οχήματα.

«Αν δεν έχουμε την απάντηση που ζητήσαμε, θα πάμε σε 24ωρο αποκλεισμό νέου σημείου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος από τα Σύλλατα Χαλκιδικής.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, στον Άγιο Μάμα στο δρόμο Μουδανίων - Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της Επαρχιακής Οδού Πολυγύρου - Αγίου Όρους. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάστημα 19.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές, αφού όπως επισήμαναν στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουν τα δικά τους.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας, όπου μας χρειάζονται».

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονταν στο σημείο από τις 23/01.

Σχετικές ειδήσεις