ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη με εκτροχιασμό τρένου: Απολογισμός με 2 νεκρούς και 7 τραυματίες

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη με εκτροχιασμό τρένου: Απολογισμός με 2 νεκρούς και 7 τραυματίες

Διαστάσεις τραγωδίας λαμβάνει ο εκτροχιασμός τρένου στη Θεσσαλονίκη - Η αμαξοστοιχία εξετράπει της πορείας της και καρφώθηκε σε σπίτι - Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 7 ακόμα τραυματίστηκαν - Τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπολοίπων επιβατών - Αρχικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ανακοίνωση είχε γίνει λόγος για 4 νεκρούς - Τα ξημερώματα με άλλη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διευκρινίστηκε ότι είναι δύο οι νεκροί, 7 τραυματίες εκ των οποίων οι 3 σε σοβαρή κατάσταση

Δυο νεκροί επιβάτες και επτά τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δυστυχήματος, που σημειώθηκε στις 21.45 το Σάββατο, λίγο έξω από το σταθμό Άδενδρο, για άγνωστους μεχρι στιγμής λόγους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ τα θύματα είναι ηλικίας 39 και 50 ετών. Από τους επτά τραυματίες, οι τρεις νοσηλεύονται και η κατάσταση τους κρίνεται σοβαρή, οι δυο είναι πολυτραυματίες και ένας διασωληνωμένος, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Να σημειώσουμε ότι τις πρώτες ώρες, η αρχική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν 4! Αργότερα η εταιρεία επανήλθε με νέα ανακοίνωση και κατέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 2!

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίστηκαν αμείωτα και στο σημείο έσπευσαν από τη πρώτη στιγμή συνεργεία του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας, τα οποία μετέφεραν τους επιβάτες και μέλη του προσωπικού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Με εντολή του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη αναχώρησαν από την Αθήνα οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των επιβατών, αλλά και να μάθουν πώς συνέβη το δυστύχημα.

Στο σημείο που σημειώθηκε το συμβάν η κυκλοφορία γίνεται από μονή γραμμή, ενώ κανονικά κυκλοφορούν τα υπόλοιπα τρένα στον Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Δείτε εδώ πότε θα βγει το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας

Δείτε σοκαριστικό βίντεο από τον τόπο της τραγωδίας υπό το φως της ημέρας

Ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές Αρχές προκειμένου να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες που βρίσκονται επί ποδός από χθες.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αποκατάστασης της τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας στις γραμμές καθώς ένας πυλώνας βρίσκεται κάθετα πεσμένος πάνω στις ράγες.

Η μηχανή της αμαξοστοιχίας, η οποία έχει κυριολεκτικά εμβολίσει το κτήριο διαθέτει πετρελαιοκινητήρα. Για λόγους ασφαλείας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είδαν το τρένο να «καρφώνεται» μέσα στο σπίτι και περιγράφουν τις στιγμές μετά το δυστύχημα.

«Οι εικόνες ήταν τραγικές, κάποιοι επιβάτες από τα πίσω βαγόνια άνοιγαν τα παράθυρα και έβγαιναν από αυτά. Επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος έκανε ό,τι μπορούσε για να απεγκλωβιστεί» λέει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Μυλώσης, αυτόπτης μάρτυρας. «Οι πιο ψύχραιμοι από τους κατοίκους της περιοχής έμπαιναν μέσα στο σιδερένιο κουφάρι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βγουν. Στο οίκημα βρίσκονταν την ώρα της πρόσκρουσης δύο άντρες αλβανικής καταγωγής οι οποίοι έντρομοι δεν δίστασαν να πηδήξουν από ύψος 5 μέτρων και τελικά κατάφεραν να σωθούν».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι τραυματίες

Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι τρεις τραυματίες με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και ο τραυματίας που ήταν διασωληνομένος, μπήκε αμέσως στο χειρουργείο, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη. Έφτασε και στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ο τραυματίας που μετέφερε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

1
φ5

«Συνεχίζουμε τον έλεγχο των βαγονιών, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κανείς εντός των βαγονιών του τρένου», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι δυνάμεις του σώματος που παραμένουν στο σημείο μειώνονται και ο αριθμός τους διαμορφώνεται σε έξι οχήματα και 15 άντρες.

Το βίντεο από τον τόπο της τραγωδίας είναι ανατριχιαστικό

Δείτε ΕΔΩ σοκαριστικές εικόνες από το σημείο της τραγωδίας

Συγκλονιστική μαρτυρία: Eίδα το χάρο με τα μάτια μου

«Είδα το χάρο με τα μάτια μου», είπε ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του Αδένδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του. «Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

3
EK 1
EK 2

Το χρονικό της τραγωδίας

Η επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ ξεκίνησε στις 16:18 το μεσημέρι για να εκτελέσει το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το τρένο μετέφερε 75-100 άτομα.

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στις 21:40 το βράδυ του Σαββάτου έπεσε πάνω σε κατοικία, την οποία και διαπέρασε.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και Πυροσβεστική καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο.

Δείτε εδώ όλο το χρονικό της τραγωδίας από την πρώτη στιγμή

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: alexandriamou.gr, emvolos.gr

Σχετικές ειδήσεις