ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τριήμερο με καύσωνα και σκουπίδια - Απέραντη χωματερή η Ελλάδα

Καιρός: Τριήμερο με καύσωνα και σκουπίδια - Απέραντη χωματερή η Ελλάδα

Βουνά απορριμμάτων πνίγουν το κέντρο της Αθήνας την ώρα που οι εργαζόμενοι στους τομείς καθαριότητας αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εν μέσω καύσωνα!

Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα κρατήσει η αποχή των εργαζομένων στους δήμους από την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς, παρά τη νέα πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για την παραμονή όλων των συμβασιούχων της καθαριότητας στην εργασία τους μέχρι το τέλος του 2017, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις.

Μετά το χθεσινό επεισοδιακό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε ότι τα απορριμματοφόρα θα παραμείνουν κλειδωμένα στα αμαξοστάσια των δήμων τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Την ημέρα εκείνη οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι στους δήμους θα διοργανώσουν νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μετά τη λήξη του οποίου θα αποφασίσουν ξανά τον τρόπο που θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους περισσότερους δήμους της Αθήνας, αφού τα απορρίμματα ξεχειλίζουν από τους κάδους και πλέον στοιβάζονται σε πεζοδρόμια και δρόμους.

Η δυσωδία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, με την υγεία των πολιτών να βρίσκεται σε κίνδυνο. Για «υγειονομική βόμβα» κάνουν λόγο οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Απελπιστική είναι και η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας, με τους τουρίστες να αναγκάζονται να προχωρούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πάνω από τα σκουπίδια.

822350

Λεωφόρος Αμαλίας, πλατεία Συντάγματος, Ζάππειο... οι πεζοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν την τεράστια μάζα από σακούλες απορριμματοφόρων.

4164047

Την ερχόμενη Δευτέρα (26/06) θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο, τόσο στην Αθήνα όσο και στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ στην Πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η στάση των Δήμων

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με βασικό ερώτημα το να κλείσουν οι δήμοι στην περίπτωση που δεν δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων και των ανταποδοτικών τελών. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδριασή του ΔΣ της ΚΕΔΕ και μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, για το θέμα αυτό.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει, ότι η αντιπροσωπεία της «ξεκαθάρισε πως για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, αλλά και για τη λύση που πρέπει να δοθεί, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «ο κ. Σκουρλέτης είναι αυτός που δημιούργησε, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, προσδοκίες για τη μονιμοποίησή τους».

Η ΚΕΔΕ τονίζει ακόμη:

Ξεκαθαρίσαμε ότι περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας παρουσιάσει άμεσα μια νομικά άρτια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και προσθέτει: Ο κ. υπουργός δεσμεύθηκε ότι είναι υπόθεση μερικών 24ωρων η παρουσίαση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει λύση στο πρόβλημα. Την αναμένουμε.

4164398

Επεισόδια έξω από τη Βουλή

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας τα αμαξοστάσια τελούν υπό κατάληψη με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν στους δρόμους τα απορριμματοφόρα.

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (22/06/2017) έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της μαζικής πορείας των εργαζομένων στους δήμους. Οι απεργοί μάλιστα έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια έξω από την είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ προπηλάκισαν τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη.

Η πορεία των διαδηλωτών έφτασε στη Βουλή, όπου και επιχείρησαν να εισβάλουν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και «μάχες» σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Από τα επεισόδια τραυματίστηκε μία γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Δυσωδία και... καύσωνας προ των πυλών!

Εδώ και αρκετές ημέρες οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για την έλευση του μίνι καύσωνα το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο 39 βαθμούς Κελσίου θα έχουμε σε Λάρισα και Σέρρες, 38-39 βαθμούς θα έχουμε σε Αθήνα, Άργος, ενώ 37 βαθμούς Κελσίου θα έχουμε σε Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως κάθε χρόνο έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
• Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σχετικές ειδήσεις