ΕΛΛΑΔΑ

Αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2016 σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2016 σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την «οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2016 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας και τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2016 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου».

Σύμφωνα με αυτήν οριοθετούνται ως πλημμυρόπληκτες περιοχές για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

  • Από την πλημμύρα της 7ης Οκτωβρίου 2016, η οποία ορίζεται ως φυσική καταστροφή στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, η Δημοτική Ενότητα Πυλαρέων, Τοπική Κοινότητα Αγίας Ευφημίας.
  • Από την πλημμύρια στις 26&27 Νοεμβρίου 2016, η οποία ορίζεται ως φυσική καταστροφή στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου όλη η Δημοτική Κοινότητα Αλυκών, όλη η Δημοτική Κοινότητα Αρκαδίων, από τη Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίων οι Τ.Κ. Αγ. Λέοντος, Βουγιάτου, Λαγκαδακίων, Λαγωπόδου και Μαχαιράδου, από την Δημοτική Ενότητα Ελατίων η Τ.Κ. Άνω Βολιμών, από τη Δημοτική Ενότητα Ζακυνθίων οι Δ.Κ. Αμπελοκήπων, Γαϊτανίου, Ζακυνθίων και η Τ.Κ. Αργασίου και από τη Δημοτική Ενότητα Λαγανά οι Δ.Κ. Μουζακίου και Παντοκράτορος και η Τ.Κ. Καλαμακίου.

Για την κάλυψη και αποκατάσταση των ζημιών προβλέπονται δαπάνες ύψους 1.464.000 ευρώ για την παροχή Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και 14.450 ευρώ για τα έξοδα κίνησης των μηχανικών που θα διενεργήσουν αυτοψίες καθώς επίσης και δαπάνη ύψους 488.000 ευρώ για την κάλυψη των τόκων των χορηγούμενων δανείων.

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες οι οποίοι/-ες, την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το συμβάν και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, κάθε ιδιοκτήτης/-τρια είναι δικαιούχος κατά το ποσοστό της ιδιοκτησίας του/της επί του οικοπέδου.

Η στεγαστική συνδρομή συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 40% άτοκο δάνειο για τους/τις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Προκειμένου να κατατεθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες, διαχειριστές των κτιρίων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στις αρμόδιες υπηρεσίες εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, μπορείτε να απευθυνθείτε:

  • Για τη Ζάκυνθο στον Τομέα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων Ν. Ηλείας και στην Π.Ε. Ζακύνθου για πληροφορίες και
  • Για την Κεφαλονιά στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Ν. Κεφαλληνίας και στην Π.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης για πληροφορίες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις