ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Χρήσιμες συμβουλές για τα σαρακοστιανά… εδέσματα

Καθαρά Δευτέρα: Χρήσιμες συμβουλές για τα σαρακοστιανά… εδέσματα

Σαρακοστή - Όλες οι ειδήσεις: Καθαρά Δευτέρα σήμερα (19/2) και ετοιμάζεται το σαρακοστιανό τραπέζι και ενώ εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διάθεση ασφαλών τροφίμων. Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), Μίλτος Κουμιώτης δίνει χρήσιμες οδηγίες στους καταναλωτές.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» αναφέρει πως «ξεκινάμε από το αν θα πάρουμε κάτι φρέσκο ή κατεψυγμένο. Αν επιλέγουμε φρέσκα θαλασσινά προσέχουμε την οσμή. Να υπάρχει μυρωδιά της θάλασσας, κάθε άλλη μυρωδιά να μας κάνει επιφυλακτικούς. Τα φρέσκα θαλασσινά πρέπει να έχουν μία μικρή υποτυπώδη κίνηση, να έχουν γυαλιστερή επιφάνεια».

Για τα κατεψυγμένα, πρέπει αυτά να συντηρούνται σε καταψύκτη σε θερμοκρασία -18 βαθμούς κελσίου. Πρέπει να είναι καλά συσκευασμένα και να φέρουν πάνω όλες τις απαραίτητες ενδείξεις, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ..

«Σε αυτά τα οποία είναι δίθυρα όπως μύδια, κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές πρέπει όταν τα αγοράζουμε να είναι ζωντανά δηλαδή να έχουν κλειστό κέλυφος. Ακόμη και λίγο να είναι ανοικτά, πρέπει μόλις τα αγγίξουμε να κλείνουν. Αν είναι ανοικτό και δεν κουνιέται σημαίνει ότι δεν είναι ζωντανό.

Συστήνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την προστασία των καταναλωτών από τον ιό της ηπατίτιδας Α΄, μαγείρεμα των οστρακοειδών στους 90 βαθμούς και 4 λεπτά περίπου», επισημαίνει ο κ. Κουμιώτης.

Ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ. συστήνει στους καταναλωτές να επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους από εμπορικά καταστήματα, «να αποφεύγουν τυχαίους και άγνωστους πωλητές» και επισημαίνει ότι υπάρχει τέτοιο εύρος τιμών στην αγορά που επιτρέπει στον καταναλωτή, με την ανάλογη έρευνα να προσαρμόσει τις αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι, στις ανάγκες και στην ...τσέπη του.

Αναλυτικές οδηγίες και συστάσεις για την προστασία των καταναλωτών υπάρχουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΚΕΠΚΑ: http://www.kepka.org/

Ρoή Ειδήσεων