ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρός σεισμός: Γιατί κινδυνεύουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (χάρτες)

Ισχυρός σεισμός: Γιατί κινδυνεύουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (χάρτες)

Η περιοχή της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο καταστροφών στις υποδομές και στα κτήριά της στην περίπτωση ενός σεισμού, είναιη Αττική.

Αυτό προκύπτει από τους χάρτες κινδύνου από σεισμό που παρουσίασε ο διεθνής Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Global Earthquake Model (GEM).

Οι χάρτες παρουσιάζουν τις περιοχές του πλανήτη στις οποίες είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για ένα μεγάλο σεισμό και τις περιοχές στις οποίες τα κτήρια είναι περισσότερα ευάλωτα.

Όπως αναμενόταν η Ελλάδα κατατάσσεται στις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης, μαζί με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, και τα 3,3 εκατομμύρια κτήριά της που είναι εκτεθειμένα σε σεισμούς αναμένεται να χρειαστούν συνολικά περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια για να επισκευαστούν.

Πηγή: Global Earthquake Model

Οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, μετά την Αττική, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υλικών καταστροφών στην περίπτωση σεισμού είναι η Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, η Μακεδονία και η Θράκη.

Πηγή:Global Earthquake Model

Τα ευρήματα των μελετητών δεν εκπλήσσουν τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος λέει στην εφημερίδα «Έθνος» ότι αντίστοιχα ήταν και τα ευρήματα από την έρευνα που έκανε ο ίδιος το 1996.

Όπως εξηγεί, παρά τη μικρότερη σεισμικότητά της σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, ο κίνδυνος για τα κτήρια στην Αθήνα είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων.

«Στην Αττική καταγράφεται μεγάλη πυκνότητα στο δομημένο περιβάλλον και αυτό την κάνει πιο ευάλωτη από άλλες περιοχές. Αυτό το είχαμε καταγράψει στην έρευνα του 1996 και επιβεβαιώθηκε με το σεισμό του 1999. Ήταν ένας σεισμός 5,9 βαθμών τη κλίμακας Ρίχτερ, όχι δηλαδή από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει, αλλά προκάλεσε 143 θανάτους, πολλές ολικές καταρρεύσεις κτηρίων και τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί στην Ελλάδα από σεισμό».

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος συμπληρώνει ότι κατά τη δική του εκτίμηση η δεύτερη περιοχή που αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο για καταστροφές στα κτήρια είναι η Θεσσαλονίκη και επισημαίνει ότι τα 3,3 εκατομμύρια κτήρια στα οποία αναφέρεται η έρευνα αποτελούν το σύνολο των κτηρίων της επικράτειας.

«Από τη στιγμή που έχουμε σε όλη την Ελλάδα σεισμούς, κάθε κτήριο είναι εκτεθειμένο σε κάποιο βαθμό» λέει και προσθέτει ότι «δεν έχω αντιληφθεί από πού προκύπτουν τα ποσά που αναφέρονται για τις επισκευές που θα χρειαστούν».
Σε γενικές γραμμές, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου θεωρεί ενδιαφέρουσα την προσέγγιση των ερευνητών.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν είναι μέλος των GEM και δεν έχει εμπλοκή στην εκπόνηση της έρευνας. «Θα θέλαμε μεγαλύτερη συμμετοχή εθνικών φορέων στον οργανισμό, για να είμαστε βέβαιοι ότι το GEM παίρνει τα πιο ακριβή δεδομένα που υπάρχουν» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Ρόδος: Κάποιοι σκότωσαν τη νεαρή κοπέλα, δυο και τρεις φορές

Κοινωνικό Μέρισμα: Αυτό είναι το λάθος που σας πετάει εκτός - Τι πρέπει να κάνετε