ΕΛΛΑΔΑ

Πότε θα θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση στους ροδακινοπαραγωγούς

Πότε θα θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση στους ροδακινοπαραγωγούς

Τα χρήματα θα καταβληθούν σε περίπου 12.500 παραγωγούς.

Αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τα επερχόμενα de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημιές έναντι των βροχοπτώσεων του 2018 έδωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο βουλευτής νομού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Σηφάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τα de minimis θα είναι 100 ευρώ το στρέμμα στα ροδάκινα και 120 ευρώ στα νεκταρίνια για τις ποικιλίες κοντά στην ζημιά τέλους Ιουνίου και 50 – 60 ευρώ στα νεκταρίνια όσον αφορά στις επόμενες ζημιές».

Σύμφωνα με τον κ. Σηφάκη, καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθούν τα de minimis αυτά έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο δεν είναι ακόμα σίγουρο, καθώς χρειάζεται χρόνος για να περαιωθεί η διαδικασία, να υπογραφούν υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.

Συνολικά, όπως μας είπε ο κ. Σηφάκης, θα δοθούν 10.200.000,00 ευρώ για τις ζημιές σε ροδάκινα και νεκταρίνια που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2018.

Παράλληλα, όπως σημείωσε «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης ενημέρωσε τον Γιάννη Σηφάκη καθώς και τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ημαθίας στα πλαίσια της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή».

Σημειωτέον ότι θα καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια για πληρωμή πριν το τέλος του έτους, πρόσθεσε ο κ. Σηφάκης.

Ο ΕΛΓΑ αναμένεται να δώσει τις τελικές ποικιλίες την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου με κάποιες διαφορές από τις προτάσεις που έγιναν μετά τους ελέγχους του.

Παράλληλα, «λεπτομερέστερα στοιχεία θα δοθούν την Τετάρτη μετά την συνάντηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας και Ημαθίας με τον υπουργό, η οποία ξεκινά στις 13.00», κατέληξε ο κ. Σηφάκης.

Μετά τη συνάντηση με τους βουλευτές το ΥπΑΑΤ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:

Ενισχύσεις de minimis 10,2 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 10,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση με βουλευτές.

Επιλέξιμοι είναι οι δενδροκαλλιεργητές των νομών Ημαθίας, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φλώρινας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εξαντλήθηκε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 10,2 εκατ. ευρώ, το οποίο δεσμεύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 μετά από επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθούν οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται και να υποβαθμίζεται σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 30%), λόγω των βροχοπτώσεων του περασμένου Ιουνίου.

Τα χρήματα θα καταβληθούν σε περίπου 12.500 παραγωγούς μέχρι το τέλος του έτους.