ΕΛΛΑΔΑ

Δεν κάνουν βήμα πίσω οι αγρότες: Κόβουν «στα δύο» την Ελλάδα – Δείτε πού στήνουν μπλόκα

Δεν κάνουν βήμα πίσω οι αγρότες: Κόβουν «στα δύο» την Ελλάδα – Δείτε πού στήνουν μπλόκα

Ανυποχώρητοι οι αγρότες - Διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να πάρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Με αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν σήμερα (5/2/2019) τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες.

Η κινητοποίηση θα γίνει για δύο ώρες, από τις 16.00 το μεσημέρι μέχρι και 18.00, με αγροτικά μηχανήματα που θα μετακινηθούν από τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας.

Νωρίτερα, στη 13.00 έχει απευθυνθεί «γενική πρόσκληση στους αγρότες της Θεσσαλίας για νέα διαμαρτυρία».

Οι αγρότες αρνήθηκαν το κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για συνάντηση την Τετάρτη (6/2/2019) και επιμένουν να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή τον πρωθυπουργό.

Την Πέμπτη (7/2/2019), έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επιτροπή ανταγωνισμού όπου θα συζητηθεί η καταγγελία των αγροτών για ύπαρξη καρτέλ στο βαμβάκι.

Θα συναντηθούν με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλική Θάνου, για να συζητήσουν τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις τιμές αγροτικών προϊόντων.

Οι αγρότες από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, όπως αποφασίστηκε στην συνάντησή τους στη Νίκαια Λάρισας.

Μπλόκο και στις Καστανιές

Στον κόμβο των Καστανεών θα ξανασυναντηθούν σήμερα και οι αγρότες του Έβρου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το Σάββατο το πρωί στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας έκανε περιοδείες σε χωριά της περιοχής Ορεστιάδας, προκειμένου να ενημερώσει τους αγρότες και να τους καλέσει όλους να συμμετέχουν στο μπλόκο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξή του "Στο κόκκινο", παραδέχθηκε πως κάποια από τα αιτήματα των αγροτών «έχουν απόλυτα λογική βάση», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο αγροτικό πετρέλαιο, προφανώς θα υπάρχει πρόταση».

Συμπλήρωσε πως οι αγρότες επιθυμούν «με κάποιο τρόπο παρέμβαση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ώστε να χρησιμοποιούν φτηνότερο πετρέλαιο…».

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι και το Δεκέμβριο, οπότε είχαν βγει οι αγρότες στους δρόμους, έγινε συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών, με κάποια από τα αιτήματα που βρέθηκαν στο τραπέζι να επιλύονται «γι' αυτό δεν είχαμε τότε κινητοποιήσεις» όπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σειρά από άλλα ζητήματα, στο βαθμό που η χώρα έχει τον χώρο και χρόνο, επιλύονται, όπως το ακατάσχετο των λογαριασμών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, κτλ..

Επίσης, ανέφερε ότι στα πρώτα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, «είχαμε το αίτημα για τη ροή των πληρωμών και επιλύθηκε. Τελευταία, είχαμε το ακατάσχετο, επιλύθηκε και αυτό» και συμπλήρωσε ότι «όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, τόσο προχωράμε».

Η πρόταση της κυβέρνησης για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο αναμένεται συζητηθεί με τους εκπροσώπους των μπλόκων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/onlarissa, ert, larissanet.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση οφειλών: Έρχονται δύο νέα προγράμματα - Δικαιούχοι

Ανατροπή - Νέο έντυπο Ε3: Αλλάζουν όλα - Δείτε τι ισχύει

Σχετικές ειδήσεις