ΣΕΙΣΜΟΙ

Ισχυρός σεισμός στην Αθήνα: 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλο το Λεκανοπέδιο

Ισχυρός σεισμός στην Αθήνα: 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλο το Λεκανοπέδιο

Ισχυρός σεισμός συντάραξε την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής (19/07), με επίκεντρο την Πάρνηθα.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης, Γιάννης Αλμπάνης

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα διήρκησε η σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε όλο το Λεκανοπέδιο, στις 14:13 της Παρασκευής.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ. νότια της Μαγούλας και 13 χλμ εστιακό βάθος.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, καθώς ο σεισμός ήταν ιδαίτερα ισχυρός.

Δείτε εικόνες από το κέντρο της Αθήνας:

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Επίσης έχουν αναφερθεί ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, ενώ ένα ακατοίκητο οίκημα στην Ερμού έχει καταρρεύσει. Βράχοι έχουν πέσει στο δρόμο στην περιοχή του Αιγάλεω και συνιστάται προσοχή στους οδηγούς, σύμφωνα με το Open.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

«Επιφανειακός ο σεισμός»

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν τουλάχιστον επτά μετασεισμοί, με πιο δυνατό αυτόν των 3,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:42.

Η στιγμή του σεισμού:

Κατέρρευσαν οι τηλεπικοινωνίες - Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Αμέσως μετά το σεισμό, το λεκανοπέδιο έμεινε χωρίς τηλεπικοινωνίες καθώς τα κινητά τηλέφωνα, όσο και τα σταθερά, ήταν «νεκρά» με την επικοινωνία να γίνεται μέσω ίντερνετ.

Την ίδια ώρα, αρκετές περιοχές στο κέντρο, ανάμεσά τους το Μεταξουργείο, δεν είχαν ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική έχουν αναφερθεί εγκλωβισμένοι σε ανελκυστήρες.

Δείτε τους χάρτες του σεισμού:

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr

Ως μια ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε περιοχές όπως η Στερεά αλλά και η Πελοπόνησος, περιγράφει ο πρόεδρος του οργανισμού του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο την Πάρνηθα στο ύψος της Μαγούλα Αττικής.

Μιλώντας στο Νewsbomb.gr, ο κύριος Λέκκας ανέφερε πως ο ΟΑΣΠ είναι σε επικοινωνία με την ΕΛ.ΑΣ. για την διερεύνηση ζημιών σε κτήρια και δομές.

Αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

Η δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στους γύρω νομούς, Βοιωτίας, Κορινθίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού ενώ, τον κατάλαβαν ακόμα και σε περιοχές της Θεσσαλίας.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς

Δείτε ΕΔΩ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr