Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας «Κλέων»: Ο «φλεγόμενος» αναβάτης με τους 104 βαθμούς – «Ψήθηκε» η Προεδρική Φρουρά

Newsbomb

Η ομάδα των Up Stories κατέγραψε με θερμικές κάμερες τις υψηλές θερμοκρασίες που προκάλεσε ο καύσωνας «Κλέων» στην Αθήνα την Παρασκευή και το αποτέλεσμα του βίντεο είναι συγκλονιστικό.

Ο καύσωνας «Κλέων» σαρώνει όλη την Ελλάδα, με τα αστικά κέντρα να «ψήνονται» από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται. Τα μεγάλα κτήρια, η άσφαλτος και κυρίως η έλλειψη πρασίνου και υδάτινων πόρων μέσα στις μεγάλες πόλεις, κάνουν την ατμόσφαιρα να θυμίζει όχι απλά καμίνι αλλά μια… κόλαση επί της Γης.

Η Αθήνα σε τέτοιες περιπτώσεις καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ, όπως φάνηκε και χθες από θερμικές κάμερες που κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 80 βαθμών σε αυτοκίνητα. Η ομάδα των Up Stories έκανε μία αντίστοιχη καταγραφή μέσω drone και θερμικών καμερών, με μία από τις ενδείξεις να είναι… αδιανόητη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (14/7) στην Ομόνοια θερμική κάμερα «έγραψε» θερμοκρασία 104 βαθμών σε έναν αναβάτη μηχανής που διέσχιζε την πλατεία! Η μέση θερμοκρασία του οδοστρώματος στην Αθήνα ήταν πάνω από 60 βαθμούς, ενώ στα φυλάκια των τσολιάδων της Προεδρικής Φρουράς η θερμοκρασία άγγιξε τους 70 βαθμούς.

Αντίθετα, σε σημεία όπου υπήρχαν δέντρα, συντριβάνια ή πισίνες δημιουργούταν μικροκλίμα το οποίο αυτόματα έριχνε τη θερμοκρασία περίπου 15 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο της ημέρας.

Το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 50 °C στις 11:48 το πρωί της Παρασκευής 14/07. Η απόλυτα μέγιστη τιμή καταγράφηκε στον θεσσαλικό κάμπο, στον Νομό Λάρισας και ήταν ίση με 58 °C.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 °C, επομένως, τις απογευματινές ώρες όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα (παρουσιάζονται παρακάτω), πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

Καμίνι η Ελλάδα: Ξεπέρασε τους 44 °C η θερμοκρασία στη Θήβα και τους 41 °C στην Αττική την Παρασκευή

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν την Παρασκευή 14/07 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44.2 βαθμούς Κελσίου.