Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Δημοψήφισμα 2015: Βροντερό «ΌΧΙ» από τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα (photos&videos)

Newsbomb

« "ΟΧΙ" στην υποταγή, "ΟΧΙ" στα μέτρα αφαίμαξης των δανειστών, "ΟΧΙ" στο ξεπούλημα της χώρας μας, "ΟΧΙ" στα Μνημόνια και τη λιτότητα, "ΟΧΙ" στη διαφθορά και την αδικία,"ΝΑΙ" σε μια Ελλάδα ελεύθερη», φωνάζουν οι Έλληνες!

Δυναμικό «παρών» έδωσαν χιλιάδες άνθρωποι στη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία υπέρ του «ΌΧΙ» στην πλατεία Συντάγματος. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία ξεπέρασε τις 30.000.

Από το Σύνταγμα ως το Μοναστηράκι και την Ομόνοια απλώθηκε ο κόσμος στη μεγαλύτερη συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» μέχρι σήμερα.

Λίγο μετά τις 21.30 ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα και έστειλε ένα ακόμη σαφές μήνυμα Δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και ενότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, καλώντας τον ελληνικό λαό να κάνει το ίδιο με ένα βροντερό και περήφανο «όχι», τόσο εναντίον «τρομοκρατών και δανειστών», όσο και κατά του διχασμού, στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

"Προσπαθούν να μας διχάσουν. Κάνουν λάθος ο λαός και οι ανάγκες του είναι μια μεγάλη αλυσίδα, ο ένας πλάι στην άλλη. Πάμε δυνατά να δυναμώσουμε το «ΟΧΙ». Να μπούμε όλοι και όλες στο μεγάλο κύκλο της Δημοκρατίας. Το «ΟΧΙ» την Κυριακή 5 Ιουλίου είναι η πιο θετική ψήφος", αναφέρουν στο κάλεσμά τους!

Τι δηλώνουν οι συγκεντρωμένοι

«Μισή ώρα έκανα να ανέβω από το μετρό στην πλατεία, γίνεται το αδιαχώρητο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία, 25 χρονών. «Πρώτη φορά θα ψηφίσω στη ζωή μου και η στιγμή είναι ιστορική. Η τρομοκρατία των τραπεζών και των ΜΜΕ δεν περνάει και φαίνεται από το πλήθος που μαζεύτηκε σήμερα».

«Υπερασπιζόμαστε το μέλλον της ζωής μας και των παιδιών μου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Σταυρίδης, πανεπιστημιακός. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αξιοπρέπεια και τον αγώνα. Με το «ναι» παραδιδόμαστε άνευ όρων, ενώ με το «όχι» παλεύουμε για ένα δικαιότερο μέλλον» συμπλήρωσε. Ο κ. Σταυρίδης επισήμανε πως σέβεται απόλυτα αυτούς που φοβούνται και τους καλεί να παλέψουν μαζί για ένα καλύτερο κόσμο, αλλά περιφρονεί εκείνους που εκμεταλλεύονται τον φόβο τους, λέγοντας ψέματα για έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ.

Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία των Podemos της Ισπανίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Die Linke Γερμανίας, Γκρέγκορ Γκίζι.

Παράλληλες συγκεντρώσεις υπέρ του «όχι» ανά τον κόσμο

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον ελληνικό λαό και στο δικαίωμα του να αποφασίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα διοργανωθούν σε δεκάδες πόλεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, ταυτόχρονα με την αποψινή συγκέντρωση του ΟΧΙ στο Σύνταγμα. Με αφορμή τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το Σαββατοκύριακο, θα παρευρίσκονται στην Αθήνα αντιπροσωπείες κομμάτων που συμμετέχουν στις επιτροπές στήριξης της Ελλάδας στη χώρα τους. Ήδη, έχουν ανακοινώσει την άφιξη τους:

Από τη Γερμανία, Αντιπροσωπεία από την GUE-NGL Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά / Βορειοευρωπαϊκή Πράσινη Αριστερά με επικεφαλής την Πρόεδρο Γκ. Τσίμερ.

DIELINKE (Η Αριστερά): Μπ. Ρίξινγκερ (Πρόεδρος DIELINKE), Γκ. Γκίζι (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας DIELINKE), Κ. Ερνστ (πρ. Πρόεδρος DIELINKE).

Από τη Γαλλία, θα παρευρεθούν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας (PSF) ο Π. Τσερκί (βουλευτής και πρώην δήμαρχος), ο Ισ. Τομάς (ευρωβουλευτής), ο Ζ. Φιλός (μέλος του Πολιτικού Γραφείου). Από το Δημοκρατικό Κίνημα Πολιτών του Ζ. Π. Σεβενεμάν θα παρευρεθεί ο Ντ. Μπουντερμπαλά (Εθνικός Γραμματέας), ο Μπ. Φοντό (Εκπρόσωπος Τύπου)

Από την Ιρλανδία, ο Π. Μέρφι (βουλευτής της Συμμαχίας Ενάντια στη Λιτότητα (Anti-AusterityAlliance) και πρώην Ευρωβουλευτής) και Μ. 'Αντερσον ( ευρωβουλευτής του Σιν Φέιν).

Από την Ισπανία και τους PODEMOS οι Π. Μπουστιντούι Αμαντόρ (Ευρωβουλευτής, Εκτελεστική Επιτροπή), Ρ. Μαγιοράλ (Εκτελεστική Επιτροπή) , Μιγκέλ Ουρμπάν, Ευρωβουλευτής. Από την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας οι Μ. Μόλα (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ενωμένης Αριστεράς και Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ). Από το Κόμμα Πρασίνων της Καταλονίας (CICV) οι Ντ. Καμάτς (Συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Καταλανών) και Μ. Χιμένεζ (Μέλος Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Πρασίνων Καταλανών).

Από την Πορτογαλία θα παρευρεθεί το Μπλόκο της Αριστεράς της Πορτογαλίας και ο Μ. Ματίας ( ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς)

Από την Ιταλία θα παρευρεθούν από το CambialaGrecia, AlterEuropa οι Λ. Καστελίνα, Ρ. Μορέα, Ρ. Μπολίνι, Μ. Τορέλι, Μ. Γκουέρα, Φ. Καμπανέλα (Γερουσιαστής), Ρ. Ρινάλντι (ηθοποιός), Κ. Τσέκι (ηθοποιός). Ο Στ. Φασίνα (ανεξάρτητος βουλευτής). Από το Κόμμα «Αριστερά - Οικολογία - Ελευθερία» (SEL) οι Ν. Βέντολα (Πρόεδρος) και τους βουλευτές Ν. Φρατογιάννη, Α. Σκόττο και Μ. Πιράς και του Γερουσιαστές Λ. ντε Πέτρις και Μ. Τσερβελίνι

Δηλώσεις των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη μεγάλη συναυλία

Πολιτικοί και καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση του «όχι» μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Την Κυριακή ψηφίζουμε για μια ισχυρή εντολή και υπεράσπιση της μοναδικής κυβέρνησης που στάθηκε δίπλα στο λαό και του επιστρέφει την εξουσία που του ανήκει» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Οι θεσμοί κατέθεσαν μια πρόταση και τη φέρνουμε στον κόσμο να μας πει τη γνώμη και την ετυμηγορία του» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Ως τώρα οι κυβερνήσεις περνούσαν τα μέτρα και δε ρωτούσαν το λαό. Όπως φαίνεται, η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη και η Ελλάδα διδάσκει δημοκρατία. Το κοινό νόμισμα και η δημοκρατία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, οι πολίτες αποφασίζουν. Δε θα παραδώσουμε την εθνική κυριαρχία γατί το αποφάσισαν πέντε τραπεζίτες» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προσθέτοντας πως ούτε ο τελευταίος εκβιασμός, δηλαδή το κλείσιμο των τραπεζών, πέρασε, συμπληρώνοντας πως αποκαλύφθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία ζήτησε το κλείσιμο.

Ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το επιχείρημα της εξόδου από την Ευρώπη αποτελεί μια «φτηνή προπαγάνδα. Κανένας μηχανισμός δεν υπάρχει για να μας διώξει, ούτε η θέληση του λαού είναι να φύγουμε» πρόσθεσε ο κ. Μηλιός.

Η νίκη του «Όχι» σημαίνει καλύτερες δυνατότητες σε ένα διαρκή αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος.

«Σήμερα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, για να προϋπαντήσουμε το δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα που αντλεί από τις κορυφαίες δημοκρατικές παραδόσεις» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η ηθοποιός 'Αννα Φόνσου ανέφερε πως «ψηφίζουμε «όχι» για όλους μας. Βλέπω τους ανθρώπους στα συσσίτια, τους ηθοποιούς πώς έχουν καταντήσει».

«Μας βιάζουν τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία. Ψηφίζουμε για να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας από τις νεοφιλελεύθερες ελίτ», επισήμανε ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

«Είμαι εδώ γιατί είμαι Έλληνας και Ευρωπαίος» δήλωσε ο τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ