ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος ΚΟΚ: Τριπλασιάζονται τα πρόστιμα – Αφαίρεση άδειας για κινητό, ζώνη, κράνος και ρίψη τσιγάρου

Έρχονται νέες σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τριπλασιασμό προστίμων στα μεγάλα εισοδήματα – Αφαίρεση άδειας και πινακίδων για κινητό, ζώνη, κράνος και ρίψη τσιγάρου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, «οι αλλαγές στα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν παιδευτικό περιεχόμενο κι όχι πια εισπρακτικό χαρακτήρα».

Ο νέος ΚΟΚ περιλαμβάνει, μείωση σε ποσοστό 40% για την πλειοψηφία των προστίμων για οδικές παραβάσεις ενιαία πρόστιμα για όλους και προσαύξηση μέχρι το τριπλάσιο του προστίμου ανάλογα με το εισόδημα ή την περιουσία του παραβάτη.

Οι μειώσεις των προστίμων δεν ισχύουν για τις παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και STOP, καθώς και οι παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Μέχρι στιγμής στο σχέδιο νόμου δε γίνεται σαφής προσδιορισμός των κριτηρίων, της κλίμακας προσαύξησης, αλλά και του μηχανισμού μέσω του οποίου θα εφαρμόζονται από το υπουργείο Οικονομικών οι προσαυξήσεις των προστίμων με εισοδηματικά ή/και περιουσιακά κριτήρια.

Βαριά «καμπάνα» για ζώνη, χρήση κινητού και παρεμπόδιση ραμπών ΑμεΑ

Κατάργηση των χρηματικών προστίμων, αλλά αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες προβλέπεται για σειρά παραβάσεων. Οι πινακίδες αφαιρούνται απευθείας για χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ακουστικά ή χωρίς την τοποθέτησή του σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.

Το ίδιο θα ισχύει στις περιπτώσεις παρεμπόδισης ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, καθώς και χρήσης της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Ακόμη, με απευθείας αφαίρεση διπλώματος θα τιμωρούνται όσοι οδηγοί παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους, καθώς και για μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.

Τέλος, τον κατάλογο συμπληρώνει η ρίψη αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.

Σε περίπτωση μάλιστα υποτροπής -δηλαδή εφόσον ο οδηγός επαναλάβει την παράβαση- εντός εξαμήνου, τότε του αφαιρούνται πινακίδες και δίπλωμα απευθείας για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες), ενώ ο παραβάτης υποχρεώνεται να δώσει ξανά εξετάσεις για την επανέκδοσή του.

Αντίστοιχα, οι επαγγελματίες οδηγοί βαρέων οχημάτων που κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση τιμωρούνται με απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, με διπλασιασμό του διαστήματος σε περίπτωση υποτροπής.

Αυξάνεται το όριο ταχύτητας

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δίδεται η δυνατότητα αύξησης ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από «130» σε «150» χιλιόμετρα την ώρα κατόπιν μελέτης, έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τοποθέτησης της σχετικής σήμανσης.

Απαγορεύεται ακόμη η κυκλοφορία σε δημόσιους ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε
ελαφρές και βαριές τετράτροχες μοτοσυκλέτες (οι λεγόμενες «γουρούνες») καθώς και σε οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων που είναι σχεδιασμένα για χρήση εντός δρόμου ή και παντός εδάφους.

Μάλιστα, σε περίπτωση εκμίσθωσης μοτοσικλετών ή οχημάτων σε πρόσωπο, που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης -ένα πρόβλημα που εντοπίζεται στις τουριστικές περιοχές της χώρας κατά κόρον τους καλοκαιρινούς μήνες- επιβάλλεται τόσο στον εκμισθωτή όσο και στο μισθωτή και τον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης πρόστιμο ποσού 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και δήμευση της μοτοσικλέτας ή του οχήματος.

Στην αναμονή ενός ακόμα νομοσχεδίου, σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης των αδειών οδήγησης, προβλέπεται σε αυτό το νομοσχέδιο, ότι οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 75 ετών, υποχρεούνται σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν. Η ανανέωση διαρκεί για 5 έτη και μετά επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

Ροή Ειδήσεων

BEST OF NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER