Στην κεντρική αγορά της Αθήνας ήδη από τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πολλοί είναι οι καταναλωτές που κάνουν έρευνα αγοράς για την τιμή του οβελία, προκειμένου να αποφασίσουν πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ

Οι τιμές, όπως υποστηρίζουν οι κρεοπώλες της Βαρβακείου, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τη μέση τιμή του κατσικιού να διαμορφώνεται στα 6,50 ευρώ και τη μέση τιμή του αρνιού να κυμαίνεται χαμηλότερα στα 6,00 ευρώ. Φυσικά, το ντόπιο αρνί μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί κι άλλο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, με τους περισσότερους να ψωνίζουν την τελευταία στιγμή μόνο τα απαραίτητα. Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες, όπως αναφέρουν στην κάμερα του Newsbomb.gr προσπαθούν να μειώσουν κι άλλο το κόστος προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να κάνει Πάσχα.

2 1

Αν και αυτή τη χρόνια το εγχώριο αρνάκι βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων, πολλοί είναι και αυτοί που θα επιλέξουν χοιρινό ή μοσχάρι για το τραπέζι της Κυριακής, καθώς το κομπόδεμα δεν φτάνει.

Ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Κλεάνθης Τσιρώνης τονίζει ότι η κίνηση αυτή τη χρόνια θα είναι συγκριτικά με πέρυσι μειωμένη με τους τζίρους των επαγγελματιών να έχουν σημειώσει σημαντική πτώση. Όπως λέει χαρακτηριστικά, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του μέσου Έλληνα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές «που βλέπαμε τον κόσμο να προχωρά στο δρόμο με ένα αρνί στον ώμο και δύο σακούλες στα χέρια με κρέατα».

Σε εκείνο που φυσικά, ελπίζουν οι έμποροι της Βαρβακείου είναι τις προσεχείς ημέρες να τονωθεί λίγο η αγοραστική κίνηση με την καταβολή του δώρου του Πάσχα.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά τις πασχαλινές αγορές

Την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, έχοντας ήδη εντάξει τους ελέγχους αυτούς στον ετήσιο προγραμματισμό του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έπειτα από συσκέψεις και με άλλες αρμόδιες Aρχές, τόσο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ο ΕΦΕΤ προωθεί τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την επαρκή κάλυψη της αγοράς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων.

Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.

Για τον λόγο αυτόν και με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους πολίτες - καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν, ενόψει των εορτών.

Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά

 • Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
 • Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.
 • Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
 • Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος

 • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.
 • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
 • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
 • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
 • Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής κατά την προμήθεια νωπών αυγών

 • Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.
  Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών

 • Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
 • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των:
 • σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών

 • Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

 • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

 • Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον φορέα και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Το Newsbomb.gr στη Βαρβάκειο Αγορά: Οι κρεοπώλες ετοιμάζονται για το Πάσχα
01
Το Newsbomb.gr στη Βαρβάκειο Αγορά: Οι κρεοπώλες ετοιμάζονται για το Πάσχα