Οι καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα, εξαιτίας μετεωρολογικών συνθηκών που ήταν αρκετά παρόμοιες με εκείνες στην πολύνεκρη δασική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΑΑ/meteo, κατά την έναρξη της δασικής πυρκαγιάς «Camp Fire» στην Καλιφόρνια, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν -όπως και στο Μάτι- ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς.

Ειδικότερα, οι εποχικοί άνεμοι «Σάντα Άνα» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας τα αναγκαία «συστατικά» για μία ακραία εξάπλωση της φωτιάς: Ισχυροί άνεμοι, εξαιρετικά χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία.

Έως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, η πυρκαγιά Camp Fire, όπως ονομάστηκε, είχε κάψει περισσότερα από 505.000 στρέμματα, κοστίζοντας παράλληλα τη ζωή σε τουλάχιστον 42 ανθρώπους.

Το ΕΑΑ/meteo δημιούργησε ένα βίντεο που παρουσιάζει την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς Camp Fire, μεταξύ 8 και 12 Νοεμβρίου, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr.

Η προσομοίωση αναπαράγει με επιτυχία τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς κατά τις πρώτες λίγες ώρες, με την τελική περίμετρό της έως τις 12 Νοεμβρίου να βρίσκεται σε ικανοποιητική συμφωνία με τις παρατηρήσεις.

Η καμένη έκταση που υπολογίστηκε από το μοντέλο του ΕΑΑ/meteo, είναι 526.000 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Δείτε παρακάτω το βίντεο

Δείτε εικόνες από την Καλιφόρνια στη gallery του Newsbomb.gr

Πηγή φωτογραφιών: ΑΝΑ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων - Δείτε πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες (pics)

Έτσι εξαπλώθηκε η φονική πυρκαγιά στην Καλιφόρνια: Οι ομοιότητες με το Μάτι σε ένα βίντεο
01
Έτσι εξαπλώθηκε η φονική πυρκαγιά στην Καλιφόρνια: Οι ομοιότητες με το Μάτι σε ένα βίντεο