ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα ο Παπακωνσταντίνου

Ενημέρωσε για τις εξελίξεις  στον ενεργειακό τομέα ο Παπακωνσταντίνου

Ενημέρωση σε ο, τι αφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πώληση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο ως υποχρέωση προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αποκλείεται επίσης η συνδυασμένη πώληση λιγνιτικών με υδροηλεκτρικά ενώ το όλο εγχείρημα εντάσσεται και στο πλάνο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που είναι υπό κατάρτιση και περιλαμβάνει τα «σενάρια» για την εξέλιξη της ζήτησης ενέργειας τα επόμενα χρόνια και τους τρόπους κάλυψής της, με δεδομένες και τις υποχρεώσεις της χώρας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι εξελίξεις στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες τέθηκαν από τον υπουργό, μετά την κατάθεση των προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (αναμένεται η αξιολόγησή τους) και εν όψει της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνες στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό κόλπο και το Κατάκολο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έθεσε και το ζήτημα των αγωγών, μετά την απόφαση της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν να αποκλείσει τον ελληνοιταλικό αγωγό (ITGI) από τις διαπραγματεύσεις για διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη και να κρατήσει ως πιθανή εναλλακτική για το νότιο διάδρομο τον αγωγό TAP, που επίσης διέρχεται από την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε προοπτική τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από το Ιράν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε και για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και το Σύνδεσμο των Βιομηχανιών για το πρόγραμμα «Ήλιος» που στοχεύει στην παραγωγή και εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρόταση της εκκλησίας για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη καθώς και στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.