ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Το εκρηκτικό μίγμα που οδηγεί στην καταστροφή

Το εκρηκτικό μίγμα που οδηγεί στην καταστροφή
Newsbomb.gr

Νωρίς, ίσως νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια, επισκέφτηκε την χώρα μας ο πύρινος εφιάλτης.

Ένα παρθένο δάσος παραδόθηκε στην καταστροφή και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η φωτιά, στο Σχίνο και τα Γεράνεια Όρη, δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής. Τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο έγκλημα είναι γνωστά στην Ελλάδα και από το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο: Η ανευθυνότητα ορισμένων που επιλέγουν να κάψουν ξερά χόρτα χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, ασταθείς καιρικές συνθήκες και δύσβατες περιοχές. Από τα τρία αυτά στοιχεία που συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό, το πρώτο σίγουρα μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η ανοησία είναι ανίκητη.

Ωστόσο, εάν η πολιτεία αντιμετωπίσει σοβαρά και αυστηρά τους ανθρώπους που έστω εξ αμέλειας προκαλούν τέτοιου μεγέθους καταστροφές, εάν δράσει προληπτικά εξαγγέλλοντας ποινές για όσους αυθαίρετα θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, τότε ίσως προλάβει άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον. Ο εμπρηστής είναι προφανώς μια ξεχωριστή περίπτωση. Λειτουργεί με σκοπό, με δόλο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που η δολοφονική του πράξη θα προκαλέσει, και η νομοθεσία προβλέπει σημαντικές ποινές.

Σε κάθε περίπτωση, η προστασία των ελαχίστων εναπομεινάντων δασών την χώρας δεν αφορά μόνον τα τεχνικά μέσα και την ταχύτητα στην κατάσβεση. Προφανώς και σύγχρονα μέσα πρέπει να διαθέτει η πυροσβεστική, και ετοιμοπόλεμο και εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό, ικανό να περιορίσει την πύρινη λαίλαπα όποτε και όταν χρειαστεί . Η πρόληψη, όμως, και η ακύρωση των αιτιών που προκαλούν τις καταστροφές είναι επίσης ένα κρίσιμο κεφάλαιο . Είτε πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα – εμπρησμός - είτε για αμέλεια - ανευθυνότητα - οι κυρώσεις που θα προβλέπονται μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα βασικό προληπτικό μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι και η φωτιά στο Μάτι ξεκίνησε από ασυνείδητους, που αδιαφορώντας για την ισχύ των ανέμων εκείνη την μαύρη μέρα έκαιγαν χόρτα στο οικόπεδο τους στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης. Η τραγική συνέχεια είναι γνωστή, όπως γνωστό είναι και το γαϊτανάκι των παραλείψεων, των λαθών της ασυνεννοησίας που ακολούθησε εκείνη τη νύχτα.

Είμαστε ήδη στην αρχή του καλοκαιριού και τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα έφτασαν. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και η πολιτεία μπορεί να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο «όπλο», είτε αυτό λέγεται νομοθεσία, είτε τεχνικά μέσα (drones, περιπολίες ανδρών της πυροσβεστικής η ακόμη και της ΕΛ.ΑΣ.) προκειμένου να εκπέμψει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.