ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η Ελλάδα στο γεωπολιτικό «παιχνίδι» στη Μεσόγειο, οι επαφές Μητσοτάκη και ο εκνευρισμός Ερντογάν

Μητσοτάκης - Ερντογάν
Η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ένα μπαράζ κρίσιμων διεθνών επαφών, με πρώτο σταθμό το Παρίσι και την διάσκεψη για το λιβυκό, ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός γεγονός που πιστοποιεί ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Μεσόγειο συμμετέχοντας στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών. 

Για πρώτη φορά μετά από το ξέσπασμα της κρίσης με επίκεντρο τη Λιβύη, Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν σε διεθνή διάσκεψη με ρόλο και λόγο για τα τεκταινόμενα, ενώ ταυτόχρονα ο αποκλεισμός της Τουρκίας προκαλεί νευρική κρίση στον Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που φαίνεται από τις καθημερινές ρητορικές προκλήσεις των γειτόνων μας .

Ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει πλέον ότι χάνει και το τελευταίο χαρτί που «έπαιζε» στο εσωτερικό της χώρας του, ότι είναι ένας κεντρικός «παίκτης» που συζητά ταυτόχρονα με όλους τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου. Τώρα, συνειδητοποιεί ο ίδιος, και η τουρκική κοινή γνώμη, ότι έχει χάσει τους Αμερικανούς, ότι η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ τον οδηγεί στην απώλεια του μοναδικού στηρίγματος του στην Ευρώπη, ενώ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δεν έχει ούτε έναν συνομιλητή.

Στον αντίποδα, η Αθήνα πέραν των συμμαχιών της με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ αλλά και της μοναδικής πυρηνικής δύναμης της Ευρώπης, της Γαλλίας. Στο πλαίσιο ενίσχυσης, αλλά και διεύρυνσης, των συμμαχιών αυτών ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα αυτό τον μαραθώνιο των επαφών. Της διάσκεψης στο Παρίσι ακολουθεί η επίσκεψή του την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και η συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Μπόρις Τζόνστον. Στις 8 Δεκεμβρίου μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν (υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια) και εντός του έτους δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση και με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι. Ο κύκλος των σημαντικών διεθνών επαφών του κ. Μητσοτάκη θα συνεχιστεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, καθώς οι δυο ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει για τη συνάντηση και αυτό που απομένει είναι ο ορισμός της ημερομηνίας επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα παίζει πλέον κεντρικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, διαμορφώνοντας συμμαχίες αλλά και ενισχύοντας αποφασιστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Σε περίπτωση που οι κραυγές Ερντογάν συνεχιστούν, κάτι που προφανώς αποτελεί δείγμα αδυναμίας και εκνευρισμού, η Αθήνα έχει να αντιπαρατάξει ισχυρή διπλωματία και ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάνδρι: Οι παρακολουθήσεις της εικαστικού και οι εμμονές – Ο γιατρός δίνει μάχη στη ΜΕΘ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αυτός είναι ο σκληρός κακοποιός που απέδρασε από τις φυλακές Κορίνθου

Χαλάνδρι: Το παρασκήνιο της δολοφονικής επίθεσης στον οφθαλμίατρο - Του έστηνε καρτέρι για μέρες