ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Οι 3+1 κινήσεις στην πορεία προς τις κάλπες

Οικονομία και κάλπες
Οι οικονομικές παροχές της κυβέρνησης θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις επόμενες εκλογές...
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η αρχή ότι «η οικονομία κρίνει τελικά το «πολιτικό παιχνίδι»», δεν θα μπορούσε να μην ισχύει στη χώρα μας.

Μια πρόσφατη αναδρομή, άλλωστε, στα σκοτεινά μνημονιακά χρόνια μπορεί να πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο ότι οι πολιτικές εξελίξεις, και στην Ελλάδα, είναι απολύτως συνυφασμένες με την πορεία της οικονομίας. Εκεί, λοιπόν, επενδύει η κυβέρνηση θέλοντας με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει μέσα στις αμέσως προσεχείς ήμερες να δώσει το στίγμα των προθέσεων της. Ήδη η αναθεώρηση, προς τα πάνω, των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης δημιουργεί έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που δίνει με τη σειρά του συγκεκριμένες δυνατότητες για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και υλοποίηση των δεσμεύσεων για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις. Το σενάριο, που αυτή την ώρα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, έχει τρεις ( άμεσες και μεσοπρόθεσμες ) κινήσεις:

  1. Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες κερδίζει έδαφος η πρόταση για μεγαλύτερη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα δοθεί θα είναι κατά τι μικρότερο .
  2. Την ανακοίνωση για μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο 2022, χωρίς επί του παρόντος να ανακοινωθεί ποσοστό λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η ενεργειακή κρίση
  3. Την ανακοίνωση για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο επόμενο έτος, με τα σενάρια να την εμφανίζουν αυτή την ώρα στο 5%.

Στις τρεις αυτές κινήσεις θα πρέπει να προστεθεί το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Ο κ. Χατζηδάκης έχει την εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να έχει τελειώσει με το θέμα αυτό μέχρι το καλοκαίρι, κάτι που είναι μεν φιλόδοξο, αλλά όχι αδύνατο .

Είναι σαφές ότι εάν αυτό το «πακέτο» των 3+1 κινήσεων υλοποιηθεί, η κυβέρνηση θα έχει έτοιμο το δικό της πολιτικό αφήγημα εν όψει των επόμενων εκλογών, οποτεδήποτε και εάν πραγματοποιηθούν αυτές. Η οικονομία, η αντιμετώπιση της διπλής κρίσης (ελληνοτουρκικά, πανδημία) και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης μέσω των αποφάσεων του κ. Πιερακάκη, θα είναι τα θέματα στα οποία θα ποντάρει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας από τους πολίτες την ανανέωση της θητείας της κυβέρνησής του.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου αυτού υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες. Εύκολα κάποιος καταγράφει σε αυτήν την κατηγορία την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τη ενεργειακή κρίση, θέματα που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη και με δυσκολία μπορεί να προβλεφθεί το τέλος τους. Γι’ αυτό και η εξίσωση της οικονομίας, εκτός από το καλό σχέδιο, χρειάζεται και ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς εκπλήξεις από εξωγενείς παράγοντες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Η υποχρεωτική τρίτη δόση, η λήξη του πιστοποιητικού και οι... καμπάνες που ηχούν στο Μαξίμου

Τρίκαλα: Ανατριχίλα στο πανελλήνιο με την υπόθεση ασέλγειας σε 4χρονη από τον αστυνομικό πατέρα της