ΕΘΝΙΚΑ

Dnevnik: Τα Σκόπια ζητούν «μυστική διπλωματία» για επίλυση ονόματος

Dnevnik: Τα Σκόπια ζητούν «μυστική διπλωματία» για επίλυση ονόματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα συμφέρον να εμπλακούν σε μυστική διπλωματία για βοηθήσουν τα Σκόπια στην επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα.

Αυτό δημοσιεύει η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik μεταφέροντας τις απόψεις του Ισπανού καθηγητή πολιτικών επιστημών και αναλυτή, Carlos Flores Huberiyas.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, όχι μόνον φαίνεται απίθανο η εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε η μυστική διπλωματία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιλύσει αυτό το ζήτημα.

Ο Ισπανός αναλυτής συνόψισε τις απόψεις με τις ακόλουθες σκέψεις:

Πρώτον, επειδή το θέμα αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα

Δεύτερον, επειδή η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει κανένα μέρος στο ζήτημα του ονόματος

Και τρίτον, διότι αυτό είναι ένα πρόβλημα στο οποίο οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν.

Το θέμα «περί μυστικής διπλωματίας» ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα όταν Κροάτες ευρωβουλευτές, όπως δήλωσαν στο «Dnevnik» προέτρεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ξεκινήσουν μια μυστική διπλωματία για να βοηθήσουν το πρώην γιουγκοσλαβικό κρατίδιο, όπως είχαν πράξει στη διαφορά μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας (που είχαν εδαφικές διαφορές), όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, συμφωνούν στην ενεργοποίηση μια μυστικής διπλωματίας, όχι απαραίτητα από τις ΗΠΑ, αλλά με άλλων ισχυρών χωρών της Ευρώπης που δείχνουν ανοχή στις θέσεις των Σλάβων των Σκοπίων.

Διαβάστε επίσης

Χόιτ Μπράιαν Γι: Θα μπούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ όταν λυθεί το όνομα