ΕΘΝΙΚΑ

Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα φταίει που δεν λύνεται το ζήτημα της ονομασίας

Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα φταίει που δεν λύνεται το ζήτημα της ονομασίας

Ο κ. Γκρούεφσκι χαρακτήρισε ως «πολύ καλή» τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Κόσοβο) με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφέροντας στα ΜΜΕ των Σκοπίων, πως έγινε αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

«Πρακτικά, αυτό ήταν το μοναδικό θέμα που αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη χώρα μας, για το οποίο τονίστηκε ότι είναι καλό να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς αποτελεί το βασικό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου η Μακεδονία δεν έχει ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν είναι μυστικό», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Νομίζω ότι τόσο εδώ στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα πως η στασιμότητα σχετικά με την επίλυση του ζητήματος αυτού (σ.σ. της ονομασίας) οφείλεται, στην παρούσα φάση, στο γεγονός ότι ο νότιος γείτονάς μας δεν είναι έτοιμος να συζητήσει για εξεύρεση λύσης εξαιτίας άλλων προβλημάτων που επικαλείται. Όμως, το πρόβλημα παραμένει και εμείς το αισθανόμαστε περισσότερο από τον καθένα. Από την άποψη αυτή, στη συνάντηση εκφράσθηκε η ελπίδα ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξει μεγαλύτερη ενασχόληση και πως και η άλλη πλευρά θα επιδείξει περισσότερη κινητικότητα για την επίλυσή του», κατέληξε ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ.

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Καγκελαρία σχετικά με τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη εξέφρασαν την ανάγκη να λυθεί επειγόντως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές.

Διαβάστε επίσης:

Κούτρας για Σκόπια: Το κλειδί της εξέλιξης δεν βρίσκεται στην Αθήνα

Αυτός είναι ο ηρωικός πιλότος που απέτρεψε την πτώση του A-7Ε Corsair!

Στρατιωτική άσκηση με βαρέα όπλα στη Ρόδο