Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οι άδειες εκ περιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου και το πλάνο Μητσοτάκη για ανασχηματισμό και ΔΕΘ

Κυριάκος Μητσοτάκης
Καλοκαίρι αποφάσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η «Γάτα της Ηρώδου Αττικού» μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Με τους υπουργούς και τους βουλευτές να ετοιμάζουν, διστακτικά είναι η αλήθεια, τις βαλίτσες τους για ολιγοήμερες διακοπές τις πρώτες μέρες του Αυγούστου η συζήτηση περί ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών έχει ξαναφουντώσει. Και όταν λέμε έχει ξαναφουντώσει δεν εννοούμε μόνο σε επίπεδο δημοσιογραφικό ή καφενείου αλλά ακόμα και μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών, ακόμα και στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως όσο ο Πρωθυπουργός καθυστερεί να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό τόσο φουντώνουν και τα σενάρια. Η γάτα πάντως, την οποία εμπιστεύομαι, μου δήλωσε πως πιθανότατα οι αλλαγές θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Μαθαίνω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να προχωρήσει και σε κάποιες ριζικές αλλαγές ακόμα και με συγχωνεύσεις υπουργείων. Ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν αυτές οι αλλαγές, οι οποίες δεν θα μειώσουν απαραίτητα τον αριθμό των κυβερνητικών στελεχών αλλά ίσως δημιουργήσουν ένα πιο ευέλικτο και λειτουργικό σχήμα, να πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές. Μου λένε, όμως, πως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να κάνει κάποιες από αυτές για να δώσει και το στίγμα του. Από την άλλη είναι γνωστό πως δομικές αλλαγές θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να υλοποιηθούν, αν βάλουμε και τον χρόνο που θα χρειαστούν οι νέοι υπουργοί το φάγαμε το φθινόπωρο. Όλα αυτά σκέφτεται, όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για αυτό δεν έχει ακόμα αποφασίσει, αφήστε που - όπως μου λένε συνεργάτες του - κοιτά στον πάγκο και δεν βλέπει και τίποτα το φοβερό. Για αυτό και, όπως μας έχει ενημερώσει η γάτα, στα νέα πρόσωπα αναμένεται να δούμε και κάποια εκτός της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν και ένα άνοιγμα προς το κέντρο ή για να είμαστε πιο ακριβείς προς το ΠΑΣΟΚ.

Αργά ή γρήγορα θα μάθουμε τι θα γίνει, πρέπει όμως να σας πω πως η γάτα μου ήρθε ενθουσιασμένη και μου παρουσίασε το νέο πρόγραμμα που θα το κατεβάζεις στο κινητό σου και αμέσως θα εμφανίζεται τόσο η αστυνομική σου ταυτότητα όσο και το δίπλωμα οδήγησης. Όλα αυτά σε ηλεκτρονική μορφή τα οποία και θα σκανάρει ο αστυνομικός που θα σε σταματά στο φανάρι με μια εφαρμογή που θα έχει και θα είναι παρόμοια με αυτή που είχαν στα εστιατόρια την περίοδο της πανδημίας. Κάτι καλό λοιπόν φαίνεται να προέκυψε από εκείνη τη, δύσκολη για όλους, περίοδο και να πούμε και ένα μπράβο σε Πιερρακάκη και Λιβάνιο για τους οποίους μαθαίνω πως ο Πρωθυπουργός έχει ακόμα μεγαλύτερα σχέδια. Η νέα αυτή εφαρμογή θα παρουσιαστεί επίσημα στις 27 Ιουλίου και ανάλογα με το ΑΦΜ του καθενός σταδιακά όλοι θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε τη χαρτούρα και τις ατέλειωτες ώρες ψαξίματος στα ντουλαπάκια του αυτοκινήτου.

Σε άλλα νέα, στην κυβέρνηση τρέχουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες για το καλοκαίρι, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Πρώτον και βασικό, θα πρέπει να κλείσουν τα ορόσημα του ταμείου ανάπτυξης έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρουμε τη δόση η οποία θα είναι πάνω από 3 δις, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θα έλεγα. Τέλος Ιουλίου - αρχές Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο fuel pass, θα πρέπει να καθοριστούν και να αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους ενώ θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με πολλές διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πολεοδομικά κλπ.. Εκεί βέβαια, όπως γίνεται πάντα, έχουν μπει και τροπολογίες άλλων υπουργείων, άσχετες μεταξύ τους, αλλά μαθαίνω πως η εντολή Μητσοτάκη είναι να μπουν μόνο οι απολύτως απαραίτητες πριν κλείσει η Βουλή.

Επειδή έβαλα τη γάτα να το ψάξει να σας πω πως ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι συσκέψεις στο Μαξίμου για την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ καθώς όλοι περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει η οικονομία και αν θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για κάποιες νέες παροχές. Από τα στοιχεία του τουρισμού τα οποία είναι διαθέσιμα για το πεντάμηνο μέχρι και τον Μάιο, μου λένε πως βρισκόμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού που ήταν το 80% των εσόδων του 2019. Μάλιστα ο Ιούνιος και ο Ιούλιος πάνε πολύ καλύτερα κάτι που δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας. Όλα όμως θα κριθούν ανάλογα με το πώς θα πάνε τα θέματα στην ενέργεια. Την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% , κάτι που έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων και την έντονη αντίδραση της Αθήνας από τη στιγμή που το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στη χώρα μας και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας και οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Η γάτα μου ανακοίνωσε πως θα λείψει για λίγες μέρες, τον Δεκαπενταύγουστο όμως θα είναι πίσω με πλήρες ρεπορτάζ από τους ορόφους του Μαξίμου οι οποίοι, όπως μου λέει, δεν θα αδειάσουν τελείως αυτό το καλοκαίρι, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή για …άδειες εκ περιτροπής.