Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Αέρας αισιοδοξίας στο Μαξίμου: Συνεχής στήριξη των πολιτών με το βλέμμα στην αυτοδυναμία

Αέρας αισιοδοξίας στο Μαξίμου: Συνεχής στήριξη των πολιτών με το βλέμμα στην αυτοδυναμία

Τέλος του χρόνου αναμένεται η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση των 3,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης καθώς, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διεργασίες και επαφές της ελληνικής πλευράς με τις Βρυξέλλες. Μαθαίνω μάλιστα πως όλα πήγαν καλά και μάλιστα η Αθήνα έτρεξε ακόμα πιο γρήγορα κάποια ορόσημα έτσι ώστε να πάρει και περισσότερα χρήματα.

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης των 800 εκατομμυρίων από την επιστροφή των ομολόγων, μια τυπική διαδικασία, ανεβάζοντας τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία στα 4,3 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, τα οποία έχουν ήδη προϋπολογισθεί θα καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί προς τη στήριξη και προσέλκυση ξένων επενδύσεων πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Λεφτά λοιπόν υπάρχουν για το επόμενο διάστημα και πλέον το μέλημα της κυβέρνησης θα είναι να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία και στην οικονομία. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων να πέφτουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα σε επιδόματα και ενισχύσεις, επειδή όμως όλα συναρτώνται από τις διεθνείς τιμές στην αγορά ενέργειας, ενδέχεται να υπάρξουν και αλλαγές έτσι ώστε τα ποσά αυτά να αυξηθούν. Σύμφωνα με τη γάτα, πάντως, η οποία πήγε και μία βόλτα από την πλατεία Συντάγματος, για κάθε 4 ευρώ που δίνει το κράτος σε μορφή ενίσχυσης για την ενέργεια, το ένα ευρώ προέρχεται από τον προϋπολογισμό και τα τρία από τα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας.

Όσον αφορά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, στο Μαξίμου επικρατεί η βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος για μπλακ άουτ καθώς, έχουμε θωρακιστεί με αρκετές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση μας από τη Ρωσία.

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να σας πω πως το κλίμα ανησυχίας και πίεσης που υπήρχε στο Μαξίμου μετά και τις αποκαλύψεις για το θέμα των υποκλοπών έχει αλλάξει. Ήδη στελέχη εκτιμούν πως μετά και την εξεταστική επιτροπή δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για την κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ένα σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ. Αν μάλιστα , όπως εκτιμούν, υπάρξει και η κατάλληλη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χωρίς μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν στο Μαξίμου πως η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές είναι εφικτή. Σε αυτό, όπως μου λέει η γάτα, πιστεύουν πως βοηθά και η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά θεμάτων όπως το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια.

Για να είμαστε δίκαιοι, η γάτα ήταν η πρώτη που είχε ενημερώσει πως αν δεν προκύψει τίποτα άλλο στο θέμα των υποκλοπών η κυβέρνηση θα παραμείνει κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι ενόψει των εκλογών. Ίσως και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις αποφάσισε τελικά να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Μένει να δούμε αν θα δικαιωθεί για την αισιοδοξία του.