Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το σχέδιο του Μαξίμου για την ακρίβεια: Στοίχημα των εκλογών η δύσκολη μάχη του χειμώνα

Το σχέδιο του Μαξίμου για την ακρίβεια: Στοίχημα των εκλογών η δύσκολη μάχη του χειμώνα

Στο μέτωπο της οικονομίας ρίχνει όλο το βάρος της η κυβέρνηση καθώς φαίνεται πως αυτό θα είναι και το βασικό κριτήριο των πολιτών για να επιλέξουν όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Η υπόθεση των υποκλοπών η οποία είχε δημιουργήσει αρχικά μία ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου πως έχει λήξει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πως μία σωστή διαχείριση της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες θα φέρει την κυβέρνηση κοντά στην αυτοδυναμία.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μου έλεγαν μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης “παίζει” χωρίς αντίπαλο όσον αφορά και την διαχείριση μιας πιθανής κρίσης στα ελληνοτουρκικά με την πλειοψηφία των πολιτών να θεωρεί μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ικανότερη να απαντήσει στην Τουρκία, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά. Σύμφωνα με τη γάτα μάλιστα στην κυβέρνηση θα πρέπει να ανάψουν ένα κερί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία και επιμένουν να ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, βάζοντας απέναντι τους μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Να επιστρέψω τώρα στα οικονομικά όπου σήμερα Τρίτη στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας θα εξεταστεί η ελληνική και όχι μόνο πρόταση για να μπει πλαφόν στην τιμή της ενέργειας κάτι που φαίνεται πως θα επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Από το Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως η στήριξη των πολιτών θα συνεχιστεί όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος για όσο χρειαστεί ενώ μεγάλη μάχη θα δοθεί και για την συγκράτηση των τιμών στα καταναλωτικά είδη που έχουν, δυστυχώς, πάρει την ανηφόρα. Η εφαρμογή του μέτρου “το καλάθι της νοικοκυράς” όπως λέγεται ενδέχεται να έχει εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αν τελικά τα βρουν μεταξύ τους και τα σούπερ μάρκετς καθώς ουσιαστική παρέμβαση και επιβολή του μέτρου από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρχει.

Το υπουργείο αυτό που θα κάνει είναι να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας ευελπιστώντας πως θα λειτουργήσει και ο ανταγωνισμός. Βέβαια η γάτα δεν έχει και πολλές ελπίδες για αυτό αλλά μένει να το δούμε και στην πράξη. Μαθαίνω πάντως πως στο καλάθι αυτό θα μπουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αυτά δηλαδή που θέλει και πρέπει να έχει κάθε νοικοκυριό, όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, κρέατα και πουλερικά γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι, ζάχαρη παιδικές τροφές και οπωροκηπευτικά. Η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών θα αφορά περίπου 50 κατηγορίες προϊόντων, τόσο με επώνυμες ετικέτες όσο και χωρίς έτσι ώστε να περιοριστεί η πίεση στην τσέπη των καταναλωτών. Από ότι καταλαβαίνω πάντως και σε αυτά θα υπάρξει μια αύξηση, δεν θα είναι όμως τόσο μεγάλη.

Κλείνοντας να πω πως στο Μαξίμου θεωρούν πως αν αυτοί οι σχεδιασμοί πετύχουν τότε η κυβέρνηση θα βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά σε μια μεγάλη εκλογική νίκη που θα την βοηθήσει να χτυπήσει και μια πιθανή αυτοδυναμία. Βέβαια μέχρι την άνοιξη έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας και κανείς δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να μας βρει.