ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Live: Λευκό τοπίο σε όλη την Αθήνα - Χιόνια και στο κέντρο, έκλεισαν δρόμοι (pics)

Καιρός Live: Λευκό τοπίο σε όλη την Αθήνα - Χιόνια και στο κέντρο, έκλεισαν δρόμοι (pics)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Ειδήσεις: Σε ισχύ είναι και σήμερα το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού από την ΕΜΥ - Το κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», επηρεάζει από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου την Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις, και τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές - Μεγάλα τα προβλήματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες - Κλειστά σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Σύμφωνα πάντως με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν θα έχει τη διάρκεια της προηγούμενης κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Σοφία» και τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα, αλλά θα εκδηλωθούν κυρίως στις περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Σήμερα Τρίτη, τα φαινόμενα αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Την Τετάρτη αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θυελλώδεις νότιους-νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη.

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Για σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου, χιονοπτώσεις αναμένονται στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Χιονόνερο ή χιόνι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τρίτη 8 Ιανουαρίου

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στη Χαλκιδική τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Το απόγευμα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα δυτικά θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -9 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου,. Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Στα βόρεια γενικά αίθριος και βαθμιαία από το βράδυ νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 5-7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, τις πρώτες πρωινές ώρες και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μ.) της Πελοποννήσου. Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια- παραθαλάσσια.
Ανεμοι: Βόρειοι- βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στην Κρήτη, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μ.). Τα φαινόμενα από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6-7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένησή τους και στροφή σε δυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια. Στα νότια τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια.
Ανεμοι: Στα βόρεια, βόρειοι- βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Στα νότια, βόρειοι- βορειοδυτικοί 5-7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Έκλεισε η Αθηνών-Λαμίας - Δεν κινείται τίποτα από Κηφισιά μέχρι Θήβα

mesaxamosa

Αποκομμένη η Αθήνα προς το βορρά - Απίστευτη ταλαιπωρία για τους οδηγούς - Ακινητοποιημένα τα οχήματα από την γέφυρα Καλυφτάκη - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο Newsbomb.gr

Σε αυτές τις περιοχές δεν θα ανοίξουν σήμερα Τρίτη τα σχολεία

Το κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος» που σαρώνει αρκετές περιοχές της Ελλάδας με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες, κρατάει μακριά τους μαθητές από τα σχολεία.

Δείτε αναλυτικά όλα τα σχολεία ΕΔΩ