ΚΑΙΡΟΣ

Ο παράδοξος καιρός του Μαΐου: Μετά τα 40άρια, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της τελευταίας 10ετίας

Ο παράδοξος καιρός του Μαΐου: Μετά τα 40άρια, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της τελευταίας 10ετίας
Intime News

Καιρός: Το «φθινοπωρινό» σκηνικό του καιρού, έφεραν χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής σε όλη τη χώρα, ενώ πάγωσαν και οι θάλασσες στην Ελλάδα.

Τις ιδιαίτερα θερμές ημέρες του 2ου δεκαημέρου του Μαΐου ακολούθησε μια πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία καταγράφηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνονται οι αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας για την Τετάρτη 27/05 και την Πέμπτη 28/05 από την μέση τιμή του Μαΐου των τελευταίων 10 ετών. Εντυπωσιακή είναι η πτώση στον σταθμό των Τρικάλων, όπου η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη 27/05 ήταν 11.9 βαθμούς χαμηλότερη από την μέση τιμή της.

Δείτε στη Gallery του χάρτες:

Έπεσε απότομα η θερμοκρασία της θάλασσας

Μετά το σοβαρό επεισόδιο καύσωνα της θάλασσας που παρατηρήσαμε κατά την περίοδο 17 – 22 Μαΐου 2020, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας υποχώρησε έως και 5°C σε αρκετές περιοχές.

Η μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας παρατηρείται νοτίως της Ρόδου, της Κρήτης και στο Ιόνιο δυτικά της Πελοποννήσου. Στις 20 Μαΐου η επιφανειακή θερμοκρασία της αυριοθάλασσας ξεπερνούσε τοπικά τους 25°C στα Δωδεκάνησα και στο Λιβυκό Πέλαγος ενώ 10 ημέρες αργότερα στις 30 Μαΐου δεν ξεπερνούσε τους 20-21°C, περίπου 1-2°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Το φαινόμενο εξηγείται λόγω των ακραίων συνθηκών καύσωνα που προηγήθηκε και στις καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν με τις παρατεταμένα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όπως μεταδίδει το meteo.gr.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πρίγκιπας θετικός στον Covid – 19 (pics)