ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Κακοκαιρία σαρώνει Αττική, Θεσσαλία και Ήπειρο - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Καιρός: Κακοκαιρία σαρώνει Αττική, Θεσσαλία και Ήπειρο - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Καιρός: Το κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την Ελλάδα από το πρωί της Δευτέρας (04.01) και ήδη αρκετές περιοχές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Ανέβηκε η στάθμη στον ποταμό Ληθαίο στα Τρίκαλα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κοινότητα στη Λίμνη Πλαστήρα. Αυξάνεται η ένταση των φαινομένων και στην Αττική από το απόγευμα.

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει σε αρκετές περιοχές της χώρας η κακοκαιρία που έχει κάνει την εμφάνισή της από τα ξημερώματα της Δευτέρας και που το απόγευμα έφτασε στην Αττική. Νωρίτερα είχαν πληγεί από τα έντονα φαινόμενα η Θεσσαλονίκη, η Ήπειρος και η Θεσσαλία.

Στην Ήπειρο από τη νύχτα της Κυριακής είναι σε εξέλιξη το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, προκαλώντας προβλήματα στον Δήμο Νικολάου Σκουφά στην Άρτα, πλημμύρες στη Δημοτική Ενότητα Πέτα αλλά και αρκετές ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες σε περιοχές όπως το Νεοχώρι, το Κομπότι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Κόπραινα, η Αγία Παρασκευή, ο Παχυκάλαμος, τα Κολομόδια, ο Άγιος Δημήτριος, η Αμφιθέα κι ο Άγιος Ταξιάρχης. Επίσης έχει καταστραφεί ο δρόμος Καραμούτσι – Νεοχωράκι και προφανώς παραμένει κλειστός.

Πολλές καταστροφές από την κακοκαιρία στην Ήπειροepirus-tv-news.gr

Στα Ιωάννινα υπάρχει έντονη χιονόπτωση στα ορεινά, με το κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο να βρίσκεται στο οδικό δίκτυο έτσι ώστε να καταφέρει να κρατήσει ανοικτούς όλους τους δρόμους. Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει καταρρακτώδης βροχή από το προηγούμενο βράδυ, με συσσώρευση υδάτων στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού, ο οποίος έκλεισε, ενώ έκλεισαν και επαρχιακοί δρόμοι.

Ίδια κατάσταση και στη Θεσσαλία, ιδιαίτερα στην περιοχή των Τρικάλων όπου η στάθμη αρκετών ποταμών έχει ανέβει επικίνδυνα. Συγκεκριμένα στον ποταμό Ληθαίο η στάθμη έφτασε στο 1.28μ. ενώ έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα και ο Πηνειός. Στην Καρδίτσα, στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα Καρίτσα Δολοπών.

Αυξημένη η στάθμη του ποταμού Ληθαίου στα Τρίκαλαtrikalavoice.gr

Έφτασε και στην Αττική η κακοκαιρία

Από το απόγευμα της Δευτέρας (04.01) τα φαινόμενα άρχισαν να γίνονται εντονότερα και στην Αττική.

Ειδικότερα στη Δυτική Αττική, σε περιοχές όπως η Ελευσίνα η βροχή είναι καταρρακτώδης, όπως και στο Πέραμα, ενώ άρχισαν βροχοπτώσεις και στη Μαλακάσα, τα Βίλια και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι καταιγίδες και τα ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες, όπως φαίνεται και από τους προγνωστικούς χάρτες.

Από το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ της Δευτέρας, αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αττική με την Πολιτική Προστασία να είναι σε επιφυλακή και σε αυτή την περίσταση για να αποφευχθούν προβλήματα.

Χάρτης πρόγνωσης για την Αττική για το απόγευμα της Δευτέραςmeteo.gr
Χάρτης πρόγνωσης για την Αττική, το βράδυ της ΔευτέραςMeteo.gr

Έντονες βροχοπτώσεις και στην Εύβοια

Παράλληλα με την Αττική, η κακοκαιρία έφτασε και στην Εύβοια. Ειδικότερα στη Χαλκίδα η καταρρακτώδης βροχόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα στους δρόμους. Όπως αναφέρει το evima.gr, για την ώρα δεν έχουν προκληθεί περαιτέρω ζημιές, ωστόσο το έντονο φαινόμενο είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας και συνεχίζεται. Οι τοπικοί φορείς και η Πολιτική Προστασία παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού για παν ενδεχόμενο, αφού είναι «νωπές» οι μνήμες από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή που είχαν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές…

Η κίνηση του ψυχρού μετώπου

Η κίνηση του ψυχρού μετώπου είναι σε εξέλιξη, άλλωστε, από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (04/01), με σφοδρές βροχές στα δυτικά τμήματα της χώρας μας. Ενδεικτικά, αναφέρεται σύμφωνα με το meteo.gr ότι από τα μεσάνυχτα έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 04/01, ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στα Θεοδώριανα Άρτας, κατέγραψε 61 mm.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Τα φαινόμενα όμως θα έχουν σύντομο χαρακτήρα, αφού σταδιακά και από τα δυτικά γρήγορα οι βροχές θα εξασθενήσουν.

Κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, στις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικά ισχυρών φαινομένων συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και η Αττική (κυρίως στα δυτικά τμήματα).

Παράλληλα, η διέλευση του ψυχρού μετώπου, θα προκαλέσει πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ (Χάρτης 2).

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Από τις πρωινές ώρες την κεντρική Στερεά, τη δυτική και την ανατολική Πελοπόννησο, με εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και την κεντρική Μακεδονία κατά διαστήματα.

Από τις μεσημβρινές ώρες την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης
και της Αττικής), την ανατολική Μακεδονία, την Εύβοια, τις Σποράδες και πρόσκαιρα τη Θεσσαλία με εξασθένηση των φαινομένων αργά τη νύχτα της Δευτέρας (04-01-2021)

Από τις απογευματινές ώρες τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι βόρειες Κυκλάδες.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» τη Θεσσαλονίκη

Σφοδρή κακοκαιρία «σάρωσε» νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Από νωρίς το πρωί η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με τον ουρανό μάλιστα να έχει σκοτεινιάσει από τα πυκνά μαύρα σύννεφα που έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

Στην ανατολική πλευρά, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια με τους κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι εν μέσω κακοκαιρίας προκειμένου να καλυφθούν από την δυνατή βροχόπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί είχαν ενημερώσει τα προηγούμενα 24ωρα για την ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το πρωί, με την Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να δίνει συμβουλές με ανακοίνωσή της για την προστασία των πολιτών από την κακοκαιρία.

Πηγή: thesstoday

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός 2021: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης