ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Live η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος» - Πότε φτάνει Ελλάδα

Καιρός: Live η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος» - Πότε φτάνει Ελλάδα
Σύμφωνα με το meteo.gr, ο κυκλώνας "Νέαρχος" αναμένεται ύστερα από μια αρχικά αργή κίνηση του βόρεια τις βραδινές ώρες, να κινηθεί νότια - νοτιοανατολικά.
ΙΝΤΙΜΕ

Καιρός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα πλήξει ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» - Πώς κινείται - Live χάρτης για τον καιρό

Σε τροχιά του μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος» αναμένεται να βρεθεί η χώρα με την ανησυχία, ειδικά για την Κρήτη να είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ο κυκλώνας που έρχεται από την περιοχή της Σικελίας, αναμένεται να χτυπήσει τα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα το διήμερο Κυριακή με Δευτέρα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο κυκλώνας "Νέαρχος" αναμένεται ύστερα από μια αρχικά αργή κίνηση του βόρεια τις βραδινές ώρες, να κινηθεί νότια - νοτιοανατολικά προς τον Κόλπο της Σύρτης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής. Τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλησιάσει τις βόρειες ακτές της Λιβύης, ωστόσο το εάν εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει, σε ανάρτηση του, ότι θα υπάρξουν τελικά και περιοχές της Ελλάδας -εκτός της Κρήτης- που θα επηρεαστούν από τη δυναμική του μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος».

Αναλυτικά η ανάρτηση του

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Ο Μεσογειακός κυκλώνας έχει πλέον σχηματιστεί και οργανώνεται περισσότερο στα ανατολικά νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα της Σικελίας (πρώτος χάρτης – εικόνα Μετεωρολογικού δορυφόρου). Θα στροβιλιστεί στην αυτή περιοχή για αρκετές ώρες δοκιμάζοντας τις αντοχές των Μετεωρολογικών μοντέλων και μαζί τους και εμάς των Μετεωρολόγων.

Θα δούμε πιθανότατα τις προγνώσεις να αλλάζουν σε κάθε κύκλο ανανέωσης των προγνωστικών στοιχείων μιας και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά αυτού του συστήματος κακοκαιρίας.

Τα πρωινά στοιχεία θέλουν να επηρεάζονται με αρκετά μεγάλη δυναμική τα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα το διήμερο Κυριακή Δευτέρα (δεύτερος χάρτης).

Περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη μας έχει δοκιμαστεί τελευταία και από τους σεισμούς.Παραμείνετε διαρκώς ενημερωμένοι δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή!!!

Καλό απόγευμα σε όλες και σε όλους!».

Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane;

Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσογείο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία "ματιού", την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Ποιος ήταν ο Νέαρχος;

Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από τη Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.