ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός – Μαρουσάκης: Σε δύο φάσεις η ψυχρή εισβολή – Αυξημένες πιθανότητες να το στρώσει στην Αττική

Καιρός – Μαρουσάκης: Σε δύο φάσεις η ψυχρή εισβολή – Αυξημένες πιθανότητες να το στρώσει στην Αττική
Σημαντική η αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας «βλέπει» ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Σημαντική η αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας «βλέπει» ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους μετεωρολόγους η εισβολή των πολικών μαζών από τη Σκανδιναβία στη χώρα μας η οποία, όπως φαίνεται, θα γίνει σε δύο φάσεις χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης το πρώτο κύμα της ψυχρής εισβολής θα ξεκινήσει από αύριο, Τρίτη, και κυρίως την Τετάρτη όπου δεν αποκλείνονται ασθενείς χιονοπτώσεις στην Αττική σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα βορειοανατολικά του νομού.

Το δεύτερο κύμα, κατά τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ξεκινά την Παρασκεή και θα επεκταθεί κυρίως το Σαββατοκύριακο με μια πολική αέρια μάζα από τη Σκανδιναβία καθώς «ο αντικυκλώνας, ο Ωμέγα Εμποδιστής στη δυτική Ευρώπη ωθεί ψυχρά κύματα προ τη χώρα μας»

Το δεύτερο αυτό ψυχρό κύμα, κατά τον κ. Μαρουσάκη που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα «δεν αποκλείεται να φέρει πυκνές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας με αυξημένες πιθανότητες ακόμα και χιονόστρωσης»

«Πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα όσο έχουμε χρόνο. Ελπίζουμε να μην ζήσουμε τα περσινά» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στο Newsbomb.gr, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε χιόνια ακόμα και μέσα στην Αττική το επόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται να «ντύσει» στα λευκά περιοχές από τα 200 μέτρα και πάνω.

«Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένουμε νέες ψυχρές μάζες από την Ευρώπη, οι οποίες θα επηρεάσουν διάφορες περιοχές της χώρας, το Σάββατο με έντονες βροχές, χιονοπτώσεις αλλά και πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στην ανατολική χώρα. Δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια από τα 200 μέτρα και πάνω. Μάλιστα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως μέσα στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Αττική», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, o κ. Αρνιακός.

Καιρός: Το Σαββατοκύριακο η εντονότερη ψυχρή εισβολή με χιόνια και στα πεδινά

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα meteo.gr αυξημένες είναι οι πιθανότητες, ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο (22-23/01), να είναι η εντονότερη, καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Το διήμερο Τρίτη 18/01 - Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

Γιατί υπάρχει αυτή η αλλαγή του καιρού

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιοι και πόσα θα πάρουν επιδότηση για την απόσυρση

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Survivor: Τρεις αποχωρήσεις και χαμός στο συμβούλιο του νησιού - «Κατέρρευσε» η Ευρυδίκη (video)