ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έκτακτα μέτρα με υποχρεωτικές αλυσίδες - Πού θα χιονίσει

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έκτακτα μέτρα με υποχρεωτικές αλυσίδες - Πού θα χιονίσει
Eurokinissi

Καιρός: Σφοδρός χιονιάς αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός έθεσε σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που φέρνει η «Μπάρμπαρα»

Αλλάζει το καιρικό σκηνικό στη χώρα από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου με τη χώρα να δέχεται «σφοδρό» κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρό παγετό, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων, θέτοντας σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς και των έντονων φαινομένων.

Από την Κυριακή 5 έως την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας η οποία και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 8-10 και τοπικά 10-12 βαθμών.

Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα (στα ηπειρωτικά έως και σε πεδινά τμήματα) αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με έμφαση τις Σποράδες, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Aνατολική Πελοπόννησο, και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θράκης, των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Χαλκιδικής.

Οι βόρειοι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ θα υπάρξει ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Δείτε LIVE την εξέλιξη του χιονιά:

Τα έκτακτα μέτρα για την Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»

  1. Είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία από το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.
  2. Είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
  3. Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
  4. Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
  5. Είναι επίσης απαραίτητη, κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Σε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, θα αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία.

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Χιόνια μέχρι και στη Γλυφάδα

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, ανέλυσε στο Newsbomb.gr την καιρική κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα μας από την Κυριακή και μετά.

«Θα έχουμε χιόνια στην Αττική και μάλιστα αρκετά. Τα φαινόμενα στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσουν μεσημέρι με απόγευμα Κυριακής και όπως φαίνεται με τα τωρινά προγνωστικά δεδομένα θα κρατήσουν μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι το κρύο, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός και οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές».

Ο κος Λαγουβάρδος επεσήμανε πως θα χιονίσει μέχρι και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. «Θα έχει χιονόπτωση ακόμα και στα νότια προάστια».

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα έχει στις περιοχές:

  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Αττική
  • Περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου
  • Κρήτη
  • Πιθανότατα και Κυκλάδες

Καιρός: Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

Την Κυριακή (5/2/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Τη Δευτέρα (6/2/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη (7/2/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (5/2/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (5/2/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σχετικές ειδήσεις