ΚΑΙΡΟΣ

Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία – Πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις

Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία – Πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις
EUROKINISSI.

Διακοπές ρεύματος, πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα.

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου (06/01), προκάλεσε πτώσεις δέντρων στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία, ενώ, επλήγησαν και αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, προκαλώντας ζημιές και προβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκαπέντε κλήσεις και προχώρησε στην κοπή 8 δέντρων στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα, της Περαία και Σουρωτή. Από τις πτώσεις σε δύο οχήματα προκλήθηκαν ζημιές.

Οι πυροσβέστες έκοψαν δεκατρία δέντρα και απομάκρυναν σε δύο περιπτώσεις αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά, στην Πυροσβεστική έγιναν 25 κλήσεις. Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στην Δυτική Μακεδονία δέχθηκαν 11 κλήσεις και προχώρησαν στην κοπή οκτώ δέντρων. Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα.

Πάτρα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιτίας κατολισθήσεων

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή από το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος της περιοχής Μετόχι της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών, κατόπιν βροχόπτωσης.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών και πετρών λόγω της βροχόπτωσης, ενώ με δυσχέρεια διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων ανάμεσα στις κοινότητες Δάφνες και Παρασκευή του Δήμου Αιγιαλείας.

Περισσότερες από 80 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία έως σήμερα το πρωί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν η εκδήλωση ισχυρών ανέμων, καταιγίδων και ισχυρών βροχοπτώσεων.

Κατά τους επίσημους αριθμούς, το κέντρο επιχειρήσεων δέχθηκε συνολικά 82 κλήσεις. Οι πυροσβέστες προχώρησαν σε 41 κοπές δέντρων και πέντε αφαιρέσεις αντικειμένων.

Πύργος: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και καταστήματα

Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα προκάλεσε το «κύμα» κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή του Πύργου, της Ηλείας.

Ο Δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, σημείωσε πως «ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος “χτύπησε” το βράδυ του Σαββάτου την ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή της οδού Αλφειού, προκάλεσε ζημιές σε επιχειρήσεις και σπίτια, καθώς έσπασαν υαλοπίνακες, ξηλώθηκαν στέγες και τέντες, ενώ αποκολλήθηκαν ακόμη και ηλιακοί θερμοσίφωνες», μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακόμη, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου, «λόγω των ισχυρών ανέμων κατεγράφησαν πολλές πτώσεις δέντρων, ενώ, διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε σημεία της οδού Αλφειού». Σύμφωνα με τον Στάθη Καννή, «από νωρίς σήμερα το πρωί συνεργεία έχουν ήδη αρχίσει την καταγραφή των ζημιών».

Όπως επισημάνθηκε, ζημιές έχουν προκληθεί και σε επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ, ισχυροί άνεμοι κατάφεραν να μετακινήσουν ακόμη και τις βαριές πλάκες ενός εργαστηρίου μαρμάρου. Σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, η τζαμαρία της επιχείρησης δεν άντεξε την σφοδρότητα των ανέμων και κατέρρευσε.

Πυροσβεστική: 337 κλήσεις από όλη την χώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Συνολικά 337 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες κλήσεις είχαν να κάνουν κυρίως με κοπές δέντρων και παροχές βοήθειας.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 95 κοπές δέντρων και 20 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 82 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 41 κοπές δέντρων και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 45 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 37 κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 13 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε11 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα, Κέρκυρα

Δεν θα υπάρξουν δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια σε Ραφήνα και Πειραιά σήμερα, Κυριακή 07 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας δεν επιτρέπουν τον ασφαλή απόπλου των πλοίων και έτσι οι κάβοι θα παραμείνουν δεμένοι, καθώς κηρύχθηκε απαγορευτικό απόπλου.

Και στο Ιόνιο

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει ήδη για τα ανοιχτού τύπου πλοία που επρόκειτο να αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι της Κέρκυρας, όσο και από το λιμάνι της Λευκίμμης. Ακόμη, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς Κυλλήνης.

Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

Σύμφωνα με νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά των φαινομένων είναι:

  • Βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.
  • Τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.
  • Τα σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150 – 200 χιλιοστά.
  • Τις πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).
  • Τους νότιους ανέμους εντάσεως έως 7 – 8 μποφόρ.
  • Τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις