Καιρός: Νέα «καρφιά» Τσατραφύλλια - Τι ισχύει τελικά με την «ψυχρή λίμνη»

Ο καιρός αλλάζει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αλλά όχι όσο πιστεύουμε, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Καιρός: Νέα «καρφιά» Τσατραφύλλια - Τι ισχύει τελικά με την «ψυχρή λίμνη»
2'

Η «ψυχρή λίμνη» θα ρίξει τη θερμοκρασία τις επόμενες ώρες, ωστόσο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια η λίμνη δεν θα είναι τόσο... ψυχρή!

Με ανάρτησή του ο κύριος Τσατραφύλλιας τόνισε πως η λίμνη δεν θα είναι τελικά «ψυχρή» εννοώντας προφανώς πως η θερμοκρασία δεν θα κάνει την... βουτιά που όλοι περιμένουμε, ωστόσο θα υπάρξει αστάθεια.

Τι είναι η ψυχρή λίμνη

Όπως αναφέρει το meteo.gr, σίγουρα οι περισσότεροι έχετε ακούσει τον όρο "Ψυχρή Λίμνη" σε ένα πρόσφατο μετεωρολογικό δελτίο, ο οποίος αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου "Cold pool", δηλαδή μια πιο ακριβής μετάφραση θα ήταν "Ψυχρή Πισίνα".

Για τον ίδιο όρο υπάρχει και δεύτερη ονομασία ως "Cold drop" ή "Ψυχρή Σταγόνα". Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το φυσικό φαινόμενο και τι διαφορά έχει με τις "Ψυχρές Λίμνες ή Πισίνες" κοντά στο έδαφος;

Ως "Ψυχρή Λίμνη" στη Μετεωρολογία ονομάζουμε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της Τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία "αστάθειας", δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ'ύψος.

Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τις επόμενες μέρες θα εμφανιστούν «ψυχρές λίμνες στη γειτονιά μας» με τα φαινόμενα να καταγράφονται κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Έξαρση της αστάθειας θα σημειωθεί από το Σάββατο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή