ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Στην κατάψυξη η χώρα – Χιόνια στην Αττική

Καιρός: Στην κατάψυξη η χώρα – Χιόνια στην Αττική

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς με θυελλώδεις ανέμους και χιόνια αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής (08/02) – Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας για τις επόμενες ημέρες.

Το σκηνικό του καιρού αλλάζει για ακόμα μια φορά και τον ήλιο διαδέχονται τα χιόνια και οι καταιγίδες. Σε κλοιό κακοκαιρίας θα βρεθεί η Ελλάδα τις επόμενες ώρες με χιόνια και θυελλώδεις ανέμους και στην Αττική.

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, σημαντική πτώση θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και θυελλώδεις άνεμοι που η ένταση τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Χιόνια μέχρι και στο Σύνταγμα

Για την Αττική τα περισσότερα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα της Δευτέρας (09/02) μέχρι αργά τη νύχτα. Τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού αναμένονται στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού, ωστόσο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σχεδόν σε όλη την Αττική. Από την Τρίτη τα χιόνια θα περιοριστούν σημαντικά.

Όπως αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο, αναμένεται σοβαρή επιδείνωση από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (8/2/2015) και από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας.

Τους βόρειους ανέμους που η έντασή τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και

Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την Τρίτη (10-02-2015).

Αναλυτική πρόγωνση για σήμερα Κυριακή (08/02)

Αττική

Αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια το βράδυ στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση.

Μακεδονία, Θράκη

Αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Από το βράδυ θα σημειωθεί σε σημαντική πτώση.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, από το απόγευμα κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση θα σημειωθεί από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Από το βράδυ σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στις βορειότερες περιοχές της ανατολικής στερεάς. Χιονοπτώσεις αρχικά θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας, από το βράδυ και στα ημιορεινά αλλά και στα ορεινά των υπολοίπων περιοχών. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα νοτιά οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και μποφόρ, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Από τη νύχτα σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα έχουν Κυκλάδες και Κρήτη. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια αρχικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα

Κακοκαιρία αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολική και νότιας χώρας. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της βόρειας και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα το βράδυ στα βόρεια και αργά τη νύχτα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία 6 με 8 μποφόρ φτάνοντας στα πελάγη τα 9 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση. Παγετός θα δημιουργηθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω βροχόπτωσης

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αετοκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκάλωμα, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου. Κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Δ.Α. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, έχει σημειωθεί αύξηση των υδάτων στους ακόλουθους ποταμούς (τελευταία ενημέρωση 08-02-2015 και ώρα 06:10)
o Επίπεδο στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου, στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου, 5,58 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.).

o Επίπεδο στάθμης υδάτων Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου), στην περιοχή Διδυμοτείχου, 5.10 μ. (όριο συναγερμού 6,80 μ.). Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου, στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

o Εισροή υδάτων από Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, 267κ.μ./ δευτερόλεπτο (αυξημένη ροή) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας, 891κ.μ./ δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).

o Εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας, (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών: Έβρου, Άρδα και Tunca) 1.168 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).

Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα, έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών πλησίον του Άρδα και του Έβρου, έχουν ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση.

Ta νερά έχουν υποχωρήσει από τις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά.

Δ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Από 15:52 ώρα της 04-02-2015, η γραμμή του ΟΣΕ από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει υπερκαλυφθεί από νερά, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των τραίνων. Η μετακίνηση των επιβατών στο τμήμα αυτό γίνεται με λεωφορεία του ΟΣΕ, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής.

Επίπεδο στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου, στην περιοχή Κήπων 7,80 μ. (όριο συναγερμού 6,40 μ.).

Επίπεδο στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου, στην περιοχή Πετάλου 7,25 μ. (όριο συναγερμού 6,00 μ.).

Στις περιοχές Σουφλίου και Λαγυνών, παρατηρείται πτωτική τάση των υδάτων κατά (15-20) πόντους. Λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Στην περιοχή του Πόρου-Φερών, πραγματοποιούνται τεχνικές θραύσεις αναχωμάτων, προς εκτόνωση πίεσης πλημμυρικών φαινομένων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΚΙΛΚΙΣ

Λόγω καθίζησης του οδοστρώματος διεκόπη η κυκλοφορία στην Επ. Ο. Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου).
[Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα]

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Λόγω διάβρωσης - καθίζησης του οδοστρώματος, διεκόπη η κυκλοφορία στην Ε. Ο. Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής (μέσω Κορομηλιάς), από 11ο έως 21ο χλμ. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

[Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα]
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δ.A. ΑΡΤΑΣ

Εντός οικισμού, υπέστη καθίζηση γέφυρα (Δημοτικής οδού), από Κομπότι προς γήπεδο Κομποτίου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
[Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα]

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.A. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πετριλιώτη και καθίζησης της γέφυρας Πετρωτού, διεκόπη η κυκλοφορία στην Επ. Ο. Μουζακίου – Αργιθέας, στο 50ο χλμ. Κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Δ.A. ΛΑΡΙΣΑΣ

Λόγω υπερχείλισης του Τιταρήσιου ποταμού, διεκόπη η κυκλοφορία στην Επ. Ο. Αμπελώνα – Δελερίων, στο 3ο χλμ. Κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.A. ΦΩΚΙΔΑΣ
Λόγω κατολισθήσεων, διεκόπη η κυκλοφορία στη γέφυρα Γρανιτσορέματος, διασταύρωση Διακοπίου – Κοκκίνου (παραλίμνια οδό Λίμνης Μόρνου).
Δ.A. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Παραμένουν αποκλεισμένες οι ακόλουθες Τοπικές Κοινότητες:
o Στο Δήμο Καρπενησίου: Τ.Κ., Μεσοκώμης, Ροσκάς, Ψιανών.
o Στο Δήμο Αγράφων: Τ.Κ. Αγράφων, Τριδέντρου, Μοναστηρακίου, Βραγγιανών και Επινιανών.
Διακοπή ηλεκτροδότησης στις ακόλουθες Τοπικές Κοινότητες:
o Στο Δήμο Καρπενησίου: Τ. Κ. Άμπλιανης, Μεσοκώμης.
o Στο Δήμο Αγράφων: Τ. Κ. Μαράθου.
Δ.A. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Λόγω καθίζησης διεκόπη η κυκλοφορία στα ακόλουθα σημεία:

o Επ. Ο. Υπάτης – Σπερχειάδας (γέφυρα της Βίστριζας).

o Επ. Ο. Περιβόλι - Κολοκυθιά – Μάρμαρα – Ανατολή – Αργύρια.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ

Λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, η κυκλοφορία στην Ε. Ο. Αιγίου – Καλαβρύτων, στο 15,5ο χλμ (θέση Πυργάκι), διεξάγεται με δυσχέρεια.
Δ.A. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Λόγω κατολισθήσεων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα ακόλουθα σημεία:
o Δ.Ε. Αποδοτίας: Τ.Κ. Γραμμένης Οξυάς, Λεύκας, Μανδρινής.
o Δ.Ε. Πλατάνου: Τ.Κ. Παλεναίχωρου(Αποκλεισμένο και χωρίς ηλεκτροδότηση).
Δ.A. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σταδιακή υποχώρηση της στάθμης των νερών του ποταμού Αχελώου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην γέφυρα Αυλακιού.

Στη γέφυρα Τέμπλας, απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων άνω των (3,5)τόνων. Κυκλοφορία διεξάγεται από τη γέφυρα της Τατάρνας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ.A. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Λόγω καθίζησης, διεκόπη η κυκλοφορία στην Επ. Ο. Ποταμιάς – Λιαντίνας, στο 2ο χλμ. Κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

[Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα]
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.A. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Λόγω χιονόπτωσης - παγετού και κατολίσθησης που έλαβε χώρα στο 20ο χλμ, διεκόπη η κυκλοφορία Επ. Ο. Φλώρινας –Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ.
Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Λόγω χιονόπτωσης διεκόπη η κυκλοφορία στην Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 22ο έως το 28ο χλμ

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 20ο έως 25ο χλμ.
Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από 9ο έως 25ο χλμ.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ.
Δ.A. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας –Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 13ο έως 30ο χλμ.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ
Επ. Ο. Περιστέρας Ακράτας Δήμου Αιγιαλείας– Χ/Κ/ Καλαβρύτων.

Σχετικές ειδήσεις