ΚΑΙΡΟΣ

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα – Πού θα χιονίσει στην Αττική

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα – Πού θα χιονίσει στην Αττική

Στη δίνη του χιονιά βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας, 9 Φεβρουαρίου η Ελλάδα, με ισχυρές χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο σε πολλούς νομούς της χώρας.

Οι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται από τα βόρεια έχουν σαρώσει όλη τη χώρα, με το σκηνικό του καιρού να έχει αλλάξει δραματικά. Ο χιονιάς, που συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, κατεβαίνει από τη Βόρεια Ελλάδα και αναμένεται να φτάσει μέχρι και την Κρήτη.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε από την περασμένη εβδομάδα δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με «κόκκινο» επίπεδο επικινδυνότητας, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός.

Η επέλαση του χιονιά ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα από τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, όπου η κίνηση στους δρόμους γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ έντονη χιονόπτωση σημειώνεται και σε Φθιώτιδα και Τρίκαλα. Το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα είναι τσουχτερό, με τον υδράργυρο να δείχνει μέχρι και τους -4!

Λόγω του χιονιού, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλούς νομούς της χώρας.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και το κέντρο της Θεσσαλονίκης

14975882

Πυκνές νιφάδες χιονιού έπεσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή εικόνα για τους κατοίκους της πόλης, με το θερμόμετρο να δείχνει 3 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν, το πρωί, λόγω της περιορισμένης ορατότητας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, δύο πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας Easyjet, που εκτελούσαν τα δρομολόγια από Λονδίνο και Βερολίνο δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν στην πόλη, εξαιτίας του καιρού, και κατέληξαν στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, γύρω στη μία μετά το μεσημέρι, σταμάτησε η χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι πυκνές νιφάδες που έπεφταν από το πρωί δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα μέσα στην πόλη.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Ωραιοκάστρου - Μελισσοχωρίου και Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη, που είχε διακοπεί νωρίτερα, λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Η επέλαση του χιονιά στη Φθιώτιδα

lamia

Ο χιονιάς ξεκίνησε στη Φθιώτιδα από νωρίς το πρωί, αλλά όσο περνάει η ώρα η ένταση των καιρικών φαινομένων αυξάνεται, γι΄ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως από τους οδηγούς, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στο δρόμο προς Μπράλο και Δομοκό παρατηρείται λίγο μετά τις 12 έντονη χιονόπτωση, ενώ μέχρι στιγμής δεν χρειάζονται αλυσίδες, αφού από το πρωί έχει πέσει αρκετό αλάτι και τα μηχανήματα καθαρίζουν το δρόμο.

Από το πρωί χιονίζει στις περιοχές γύρω από τη Λαμία δημιουργώντας ένα λευκό σκηνικό, ενώ από τις 12 το χιόνι πέφτει πυκνό και στο κέντρο της πόλης.

Στα... λευκά τα Ιωάννινα

10965210 778505212198457 1493844286 n

Τα Γιάννενα μέσα από το φακό των αναγνωστών του Newsbomb.gr

Χιονίζει από την νύχτα στο Νομό Ιωαννίνων με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς στο Μέτσοβο και -3 στο Ανατολικό Ζαγόρι. Από τις 6 το πρωί, χιονίζει και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ στην Κόνιτσα σήμερα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης. Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, εργάζονται 37 μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν χωριά.

Χιονίζει και στην Ηγουμενίτσα

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν και στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Χιονόπτωση στην Καβάλα και την Θάσο

Αναγνώστης του Newsbomb.gr μας έστειλε φωτογραφία από την όμορφη χιονισμένη Καβάλα

10956586 1597617860471705 257962050 n

Από το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου, χιονόπτωση παρατηρείται και στο νομό Καβάλας, με το δήμο Παγγαίου να έχει ντυθεί στα λευκά.

Σε λευκό κλοιό τα Τρίκαλα

trikala

Φωτογραφία από το trikalavoice

Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα, Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη

Με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας Ιωάννη Βοσκόπουλου τα σχολεία τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά, σήμερα Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, λόγω των δυσμενών άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ίδια «τύχη» θα έχουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Πρεσπών, τα οποία επίσης δε θα λειτουργήσουν, απόφαση του δημάρχου Παναγιώτη Πασχαλίδη.

Κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στον δήμο Αμφίπολης, μετά τη σφοδρήχιονόπτωση, που πλήττει την περιοχή.

Μάλιστα, ο χιονιάς δεν έκανε καμία εξαίρεση και έντυσε στα λευκά ακόμα και τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

newego LARGE t 1101 54463535

Τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισε ο δήμαρχος Πολυγύρου Χαλκιδικής, λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας στους δρόμους.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, τα μαθήματα διακόπτονται στις 12:35 το μεσημέρι, με δυνατότητα, ωστόσο, προαιρετικής παραμονής των υπόλοιπων μαθητών μέχρι το πέρας του ωραρίου των μαθημάτων. Το ΙΕΚ και το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο του Πολυγύρου δεν θα λειτουργήσουν, σήμερα.

Προβλήματα στα λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, από τις 12:00, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα μετατραπούν σταδιακά σε θυελλώδεις που αναμένεται να φθάσουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, ήδη, από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου. Τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα, προς το παρόν, εκτελούνται κανονικά.

Το ΛΣ συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.
Το μεσημέρι, η ΕΜΥ εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για το βόρειο Ιόνιο, το δυτικό- νοτιοδυτικό Κρητικό, νοτιοδυτικό- νοτιανατολικό- κεντρικό- βορειανατολικό- βορειοδυτικό Αιγαίο, το Στενό Καφηρέα, τον νότιο Ευβοϊκό, το Ικάριο και τη θάλασσα των Κυθήρων.

Σε ετοιμότητα η Αττική

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανά να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιόνια θα πέσουν από το μεσημέρι στα βουνά, στην Πάρνηθα, στον Κιθαιρώνα, στα Γεράνια και αργότερα στην Πεντέλη και στον Υμηττό. Το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα δυτικά και βόρεια προάστια ξεκινώντας από την Φυλή, τη Χασιά δηλαδή και μετά στα Βίλια όπου εκεί περιμένουμε πυκνό χιόνι. Στη συνέχεια θα χιονίσει στον Άγιο Στέφανο, στο Γραμματικό, στο Βαρνάβα, στο Καπανδρίτι και μέσα στη νύχτα τα χιόνια θα κατηφορίσουν προς την Κηφισιά και θα φτάσουν μέχρι το Μαρούσι. Νοτιότερα και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας θα έχουμε χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στις γύρω ορεινές περιοχές όπως είναι η Καισαριανή, ο Βύρωνας, ο Καρέας, η Πετρούπολη, ο Κορυδαλλός και το Αιγάλεω αλλά δεν πρόκειται να το στρώσει στον στενό αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη των αστέγων, λόγω των προγνώσεων για σημαντική επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα από σήμερα Δευτέρα θα παραμείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο το Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών 69), προκειμένου να φιλοξενήσει άστεγους συμπολίτες μας και ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο θα είναι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35).

Κλιμάκια του ΚΥΑΔΑ και των 16 συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ EXELIXIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS, PROTEKTA, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΚΛΙΜΑΚΑ, Σύμμαχοι Υγείας, Γιατροί του Κόσμου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, EMFASIS, Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, ΣΦΕΑ-ΕΜΕ κ.α) έχουν συγκροτηθεί προκειμένου, όπου χρειαστεί να προβούν σε επί τόπου παρεμβάσεις, μοιράζοντας κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους συμπολίτες μας και με τη συνοδεία γιατρών και κοινωνικών λειτουργών θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, να μεταφερθούν στον θερμαινόμενο χώρο του Ρουφ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τηλεφωνικό αριθμό 1595.

Θερμαινόμενοι χώροι στον Πειραιά

Λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών, που αναμένεται να επικρατήσουν από το απόψε το βράδυ μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Κορυδαλλού, ανακοινώνει ότι θα είναι διαθέσιμοι οι παρακάτω χώροι για τη φιλοξενία αστέγων και άλλων πολιτών που έχουν ανάγκη.

Δήμος Πειραιά: Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, Βασ. Γεωργίου Β' 9-11. (24ωρη λειτουργία).

Δήμος Νίκαιας- Ρέντη (από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20.00): 8ο ΚΑΠΗ, Ραιδεστού 30 (Νίκαια) και ΚΑΠΗ Κέντρου Ρέντη, Μπαλτατζή 32.
Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας: Ισόγειο του Δημαρχείου Δραπετσώνας, Καραϊσκάκη και Αγωνιστών Πολυτεχνείου, και Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Ελ. Βενιζέλου 123 και Μοναστηρίου (2168003078 - 09:00-21:00).

Δήμος Κορυδαλλού: Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ, έναντι των φυλακών Κορυδαλλού (ώρες λειτουργίας 08:00 - 21:00), και Δημαρχείο Κορυδαλλού, Γρ. Λαμπράκη 240 (ώρες λειτουργίας 07:00 - 22:00).

Δήμος Περάματος: Στον 3ο όροφο του Β' ΚΑΠΗ.

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης

Δ.A. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Λόγω χιονόπτωσης - παγετού και κατολίσθησης που έλαβε χώρα στο 20ο χλμ, διεκόπη η κυκλοφορία Επ. Ο. Φλώρινας –Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ.

Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Λόγω χιονόπτωσης διεκόπη η κυκλοφορία στην Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 22ο έως το 28ο χλμ

Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης στη διαδημοτική οδό Τ.Κ. Περιστέρας Ακράτας – Δήμου Αιγιαλείας, με (Χ/Κ Καλαβρύτων).

Αποκλεισμένα χωριά

Παραμένουν αποκλεισμένες οι ακόλουθες Τοπικές Κοινότητες:
• Στο Δήμο Καρπενησίου: Τ.Κ., Μεσοκώμης, Ροσκάς, Ψιανών.
• Στο Δήμο Αγράφων: Τ.Κ. Αγράφων, Τριδέντρου, Μοναστηρακίου, Βραγγιανών και Επινιανών.
• Διακοπή ηλεκτροδότησης στις ακόλουθες Τοπικές Κοινότητες:
• Στο Δήμο Καρπενησίου: Τ. Κ. Άμπλιανης, Μεσοκώμης.
• Λόγω καθίζησης διεκόπη η κυκλοφορία στα ακόλουθα σημεία:
• Επ. Ο. Υπάτης – Σπερχειάδας (γέφυρα της Βίστριζας).
• Επ. Ο. Περιβόλι - Κολοκυθιά – Μάρμαρα – Ανατολή – Αργύρια.

Αντιολισθητικές αλυσίδες

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ
 Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 20ο έως 25ο χλμ.
 Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από 9ο έως 25ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
 Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ.
 Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 35ο έως 45ο χλμ.
 Ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο νομού.

 Δ.A. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του Δήμου Αμυνταίου.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 Ε. Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, από 28ο έως 42ο χλμ.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό με προορισμό την Καλαμάτα

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από 28ο έως το 42ο χιλιόμετρο, λόγω του χιονιού. Εξάλλου, σε ετοιμότητα βρίσκεται η πολιτική προστασία στους δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει με χιονοπτώσεις την κεντρική Πελοπόννησο, από σήμερα το απόγευμα.

Σχετικές ειδήσεις