Καμίνι όλη η Ελλάδα - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Καμίνι όλη η Ελλάδα - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Ξεπέρασε τους 41 βαθμούς η θερμοκρασία στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο – Το όζον έσπασε το όριο συναγερμού κάνοντας ασφυκτική την κατάσταση στην πρωτεύουσα

Αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία τοπικά στη Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο ξεπέρασε τους 41 βαθμούς ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται και στην βόρεια Ελλάδα.

Στην Αττική η θερμοκρασία επίσης αγγίζει τους 40 βαθμούς με την κατάσταση στην Αθήνα να είναι ασφυκτική λόγω της σκόνης που έχει μεταφερθεί από την Αφρική αλλά και την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση που ευνοείται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το όζον ξεπέρασε το όριο συναγερμού, με τους ειδικούς αν συνιστούν στους πολίτες να μειώσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και στις ευπαθείς ομάδες να επιλέγουν χώρους που κλιματίζονται. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας. Σειρά οδηγιών προς τους πολίτες έχει δώσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστώντας την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.

Μια σειρά από δημόσιες κλιματιζόμενες αίθουσες παραμένουν ανοιχτές στη διάθεση του κοινού τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά. Επίσης ο δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει δοχεία νερού σε 42 σημεία της Αθήνας για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας σταδιακά αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει να μειωθεί η χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, να αποφευχθεί κατά το δυνατό η διακίνηση καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων ανεφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών και ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται κατά το δυνατόν μετά τη δύση του ηλίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 και από το βράδυ τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 39 και τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: ασθενείς μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Mακεδονία, Θράκη

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά θα είναι κατά περιόδους αυξημένες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 21 έως 37 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ιόνιο 5 και από το βράδυ στο βόρειο ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 37 με 38 και στο ιόνιο έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλια, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: γενικά αίθριος. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά των δυτικών τμημάτων.
άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 και από το βράδυ τοπικά 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 24 έως 40 και τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: αίθριος.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 23 έως 37 και στην Κρήτη τοπικά έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. από το βράδυ στα βόρεια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 37 και τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.