ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Σαρώνει η «Ωκεανίδα» με χιόνια και ανέμους 140 χλμ. - Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία: Σαρώνει η «Ωκεανίδα» με χιόνια και ανέμους 140 χλμ. - Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες
Πυκνό χιόνι έπεφτε από το πρωί του Σαββάτου (23/02/2019) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Σοβαρά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Καιρός ΤΩΡΑ | Κακοκαιρία | Ειδήσεις: Τα... δόντια της δείχνει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (23/02/2019) η κακοκαιρία «Ωκεανίδα», με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές χιονοπτώσεις από τον Έβρο έως και τη Θεσσαλία, το τσουχτερό κρύο και τους θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη - Στη Θεσσαλονίκη χιόνισε στο κέντρο της πόλης, ενώ ο χιονιάς έχει κάνει την εμφάνισή του και στα ορεινά του νομού Αττικής. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo.gr, η θερμοκρασία από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα καταγράφει μεγάλη πτώση, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η «Ωκεανίς» θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα (25/02/2019).

Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (23/02/2019) οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα περιοριστούν σημαντικά.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 23/02/2019 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.

Ριπές ανέμου: Σε ποια περιοχή ο άνεμος ξεπέρασε τα 140 χλμ./ώρα

Την ίδια στιγμή, προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h. Σύμφωνα με το meteo.gr sto Αιγαίο οι μέγιστες ριπες των ανέμων ξεπέρασαν τα 140 χιλιόμετρα.

Ο παρακάτω χάρτης στην gallery του Newsbomb.gr δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 329 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr το πρωί του Σαββάτου 23/02. Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 17:00 το Σάββατο η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν «κολλημένο» στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Στην Αττική θα εκδηλωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 500 μέτρα). Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια, ενώ στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί χιονόπτωση σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους.

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή (24/02)

Την Κυριακή (24/02/2019) στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν ανάλογες καιρικές συνθήκες. Στη Βόρεια Ελλάδα πάντως οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία. Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνεται και πάλι η Κρήτη.

Δείτε τις εντάσεις του ανέμου κατά το διήμερο (23 - 24 Φεβρουαρίου) στο χάρτη που ακολουθεί:

Στα «λευκά» η Θεσσαλονίκη

Από τις 5 τα ξημερώματα χιονίζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στα λευκά έχουν ντυθεί οι περιοχές Φίλυρο, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Ωραιόκαστρο, Θέρμη, Πανόραμα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στην Καλαμαριά.

Καθυστερήσεις στο «Μακεδονία»

Τέσσερις πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν το Σάββατο (23/02/2019), καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση των αεροσκαφών λόγω των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα -Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο κάτι που είναι σύνηθες, επειδή εκτελούνται με μικρότερα αεροσκάφη.

Το πρόβλημα παραμένει η χαμηλή νέφωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα, συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται στους δρόμους και ρίχνουν νερό, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. «Οι δρόμοι είναι καθαροί, δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή. Τα μηχανήματα του δήμου με τις αλατιέρες και τις υδροφόρες είναι έξω», τόνισε στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Μεγαλύτερο βάρος ρίχνουν στα ορεινά τμήματα του δήμου, όπως στην Άνω Πόλη, Άνω Τούμπα, 40 Εκκλησιές και Τριανδρία, όπου η χιονόπτωση είναι πιο έντονη.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκάλεσαν, εξάλλου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10. Ειδικότερα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Τo πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. κυρώσεις πτήσεων στη Θεσσαλονίκη

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική

Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη Ροδόπη και την Ξάνθη τέθηκε σε ισχύ για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής - Πόρτο Λάγους - Ξάνθης.

Οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη την Ελλάδα

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών ο κεντρικός δήμος λειτουργεί από σήμερα έως και την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, με διευρυμένο ωράριο τις κοινωνικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θα λειτουργούν το Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13) και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62), ενώ το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιχτά τα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42 και Στεφάνου Νούκα 10), από τις 9 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ για την προφύλαξη ατόμων από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στους δρόμους βρίσκονται από τα ξημερώματα και τα συνεργεία του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας. Σαράντα οχήματα, εκ των οποίων 23 εκχιονιστικά, κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο θα παραμείνουν και τα δημαρχεία σε όλες τις πρώην δημοτικές ενότητες για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Επί ποδός βρίσκονται και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της «Ωκεανίδας», που έχει στη διάθεση της περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν όλο το Σάββατο, ενώ Κυριακή και Δευτέρα θα επικρατεί παγετός.

Χιονόπτωση σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Νωρίτερα το Σάββατο σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα με τη θερμοκρασία στην πόλη της Κοζάνης να βρίσκεται στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Χιονίζει στον Έβρο

Από νωρίς το πρωί στα «λευκά» ντύθηκε και ο νομός Έβρου, όπου σημειώθηκαν κατά διαστήματα έντονες χιονοπτώσεις.

Οι χιονισμένες Φέρες Έβρου

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς τομέα Δήμου Αλεξανδρούπολης Νικόλαος Γκότσης, ανέφερε ότι η κατάσταση στις Φέρες και την Αλεξανδρούπολη είναι αρκετή καλή, ενώ δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα. Οι Αρχές του νομού βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ οι αλατιέρες βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θαμμένη στο χιόνι η Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία, αφού η έντονη χιονόπτωση από τις πρωινές ώρες και οι ισχυροί άνεμοι, εμποδίζουν ακόμα και τον εκχιονισμό, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών.

Δείτε βίντεο από το νησί:

Χιόνια και στα Τρίκαλα

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις των οδηγών.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει στα 20 εκατοστά. Χιονόπτωση έχουμε και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Παγωμένη και η Μυτιλήνη

Χιονίζει στα περισσότερα ορεινά χωριά της Μυτιλήνης, ενώ αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα.

Χιονίζει σε Αγιασο, Σκαλοχωρι, Βατουσα, Μεγαλωχορι, Παλαιοχωρι, Βαφειο, Αμπελικο, Λεπετυμνο, αλλά και χαμηλότερα. Οι αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Μυτιλήνης.

O δήμος Μυτιλήνης με ανάρτηση του επισημαίνει: «Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα στην περιοχή του Ολύμπου, την περιοχή του Αμπελικού και το Σκαλοχώρι, παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι δρόμοι στις παραπάνω περιοχές παραμένουν ανοιχτοί αλλά για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων συστήνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Συνεργεία και μηχανήματα του Δήμου, υπό το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και του Αρμόδιου Αντιδημάρχου, Νίκος Καρασάββας, βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα για να επέμβουν όπου αυτό κριθεί αναγκαίο σε περίπτωση που τα φαινόμενα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες».

Ο χιονιάς έφτασε και στη Λάρισα

Στα λευκά έχουν «ντυθεί», εξάλλου, ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας.

Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελιβοία, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.

Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης:

Ενεργό ηφαίστειο μια ανάσα από την Αθήνα - Δεν το παρακολουθούσε κανείς

Έρχεται το τέλος του κόσμου; Ανοίγουν γιγαντιαίες τρύπες στην Τουρκία - Τι λένε οι επιστήμονες

Σχετικές ειδήσεις