ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη έναρξη των εργασιών για τον φράχτη του Έβρου

Επίσημη έναρξη των εργασιών για τον φράχτη του Έβρου

Η επίσημη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο έγινε σήμερα παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου του 2012.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις, το έργο θα προχωρήσει, καθώς είναι νόμος του κράτους, τόνισε ο κ. Παπουτσής.

Κατά την ομιλία του, ανέφερε επίσης ότι «ο φράχτης είναι ένα έργο που έχει και πρακτική και συμβολική αξία. Θα αποθαρρύνει τους διακινητές και τη λαθρομετανάστευση, ενώ θα στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα transit για τις άλλες χώρες της ΕΕ».

Ο φράχτης θα έχει 25 θερμικές κάμερες, οι οποίες μέσω του Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης Συνόρων, το οποίο εγκαινίασε ο κ. Παπουτσής, θα διασφαλίζουν τη συνεχή επιτήρηση των συνόρων.

Η κατασκευή του φράχτη, προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ.ευρώ, αποτελεί «έργο συνεργασίας των τουρκικών και ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», τόνισε ο κ. Παπουτσής και ανέφερε πως μόνο μέσα στο 2011 πέρασαν τα σύνορα του Έβρου 54.974 μη νόμιμοι μετανάστες.

Τον κ. Παπουτσή συνόδευαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παράλληλα με την τελετή εγκαινίων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή του φράχτη από φορείς και πολίτες της περιοχής, ενώ την επίσκεψη του κ. Παπουτσή στον Έβρο κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ.